Deel dit artikel
-

Amsterdam zet aankoop webdomeinnaam door

Amsterdam heeft de aankoop van het topleveldomein .amsterdam in gang gezet, vooralsnog op eigen kosten en zonder hulp van derden.

De gemeente Amsterdam lijkt de plannen voor de verwerving webdomeinnaam .Amsterdam toch door te zetten. Die naam wil de gemeente voor marketingdoeleinden gebruiken.

Men heeft voor de eerste aanvraag 5.000 dollar inschrijfgeld betaald aan internetbeheerder ICANN. De totale registratiekosten van 185.000 dollar zijn echter nog niet uitgegeven, zo heeft wethouder Carolien Gehrels aan de gemeenteraad meegedeeld. Over de ‘initiële’ aanvraag moet de ICANN eerst oordelen.

Samenwerking met commerciële partijen lijkt er niet in te zitten. Een bod van het Amsterdamse bedrijf Unifiedroot dat ook topleveldomeinnamen uitgeeft is door de gemeente vorige maand afgewezen en ook een samenwerking met HUB-uitgever Paul Molenaar lijkt van de baan.

Deel dit bericht

8 Reacties

Kees

wat een geld verspilling….200 ton voor een domein naam….zeker weer belasting geld he!

Andrei

Lijkt me gevalletje 1 april ;-).

Rob Groen

@kees, lastig hè al die getallen.
Het is natuurlijk 2 ton of 200 duizend.

Paul Molenaar

Jan Libbenga, verdien je hier te weinig om mee om daadwerkelijk mensen te kunnen benaderen voor commentaar? In de artikelen die je tot nu toe hebt gepubliceerd, is mijn naam al een paar keer voorgekomen, zonder dat ik zelfs maar een mailtje, laat staan een telefoontje van je heb gekregen. Toen ik vak leerde, kreeg je van je docenten een 1 voor zo’n stukje. Tijden zijn misschien wat veranderd, kennelijk, maar onzin blijft onzin.

Paul Molenaar

…ik vak…. = …ik het vak… (had ik al gezegd dat eindredactie nooit mijn sterkste kant was?) 😉

Jan Libbenga

Leg ons even uit wat precies ‘onzin’ is, lijkt me zinvoller dan mij een veeg uit de pan te geven, temeer daar die stukken zijn gebaseeerd op bestaande publicaties (Parool), waarin jij verklaarde ‘niets te kunnen zeggen’.

Ik citeer:

“Ik moet geheimhouding van de gemeente betrachten,” zegt hij desgevraagd.

Paul Molenaar

Jan, jij weet nog beter dan ik wat er ‘bijbedacht’ is dan ik. Maar om een voorbeeld te noemen: in het Parool artikel wordt gemeld dat een gTLD “miljoenen” kost. Iemand heeft dat kennelijk ergens gezegd. Jij baseert daarop een eigen artikel en maakt van “miljoenen” opeens “vier miljoen”. Klinkt exacter, maar wat ik van businessplannen van gTLD’s heb gezien, kost het geen miljoenen. Dus onzin.

Dat ik ergens in een andere omstandigheid in een ander medium geen commentaar op wil geven, ontslaat jou niet van de journalistieke plicht om, wanneer jij een nieuw artikel publiceert, mij om commentaar te vragen. Jij bent er voor het gemak maar even uitgegaan dat wat het Parool publiceert klopt. Dat zou je “net even te gemakkelijk” kunnen noemen.

En tenslotte zou je ook nog eens de gemeente kunnen bellen, als primaire bron, om na te gaan wat er gaande is. Ik weet niet of dat is gebeurd, maar ik denk het niet.

Jan Libbenga

Paul,

Als jij aangeeft dat jij met de gemeente de afspraak hebt gemaakt dat jij niks mag zeggen, wat mij overigens niks verbaast, dan ga jij dus niks zeggen. Dat doe je nu nog steeds niet.

Ik begrijp nu dat de zogenoemde ‘onzin’ gaat over de ‘miljoenen’.

Welnu, er circuleren simpele rekensommen op internet.

Voorbeeld (conservatieve schatting):

Application Fee to ICANN $185,000

Annual ICANN fee $25,000

Registry Back end – $10,000 to $100,000 per year

Consulting – application, legal , launch – $100,000

Maal vele jaren, want het domein wordt natuurlijk niet na een paar jaar afgedankt.

Nu beweer ik nergens dat de gemeente Amsterdam zoveel zou moeten betalen, maar dat zijn de schattingen die links en rechts worden genoemd. In elk geval: het gaat om forse investeringen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond