Deel dit artikel
-

Tv-startup eerste met inhoudelijke contentherkenning

Het Amsterdamse bedrijf Remotely.tv heeft deze week zijn nieuwe technologie gedemonstreerd, waarmee informatie over tv-programma’s automatisch naar een tweede scherm kan worden gestuurd.

Voor het eerst kan realtime allerlei aanvullende informatie over tv-programma’s op het zogenoemde tweede scherm worden getoond: een iPad of notebookcomputer. Via automatische matching met content-bronnen, waaronder Wikipedia, ziet de kijker dan meteen achtergrondinformatie, tweets en apps voor de tv-programma’s van alle populaire Nederlandse tv-zenders.

Met een zelf ontwikkeld algoritme selecteert Remotely.tv relevante tweets zodat ook tijdens populaire programma’s als The Voice of Holland of De Wereld Draait Door de berichten nog leesbaar en interessant blijven.

Oprichters Mark van de Crommert en Mendel Looije zijn Remotely.tv begonnen omdat ze kansen zagen voor media-innovatie met behulp van tweede scherm-applicaties. Van de Crommert, die jarenlang voor kabelaar UPC werkte, verbaasde zich over het ontbreken van een portal voor tv-apps. “Apps als die voor The Voice of Holland, Zomergasten en natuurlijk Twitter zijn leuk om te gebruiken, maar voor elk  tv-programma een nieuwe app opstarten is onhandig. Voor de meeste programma’s bestond ook nog geen realtime achtergrond informatie. Met Remotely.tv lossen we dit op.”

Daarmee zijn ze naar eigen zeggen de eerste. Van de Crommert tegen Emerce: “Afgelopen zomer heeft de VPRO aanvullende informatie tijdens Zomergasten naar iPads en laptops gestuurd, maar daar zaten twee redacteuren aan, bij ons wordt de inhoud automatisch herkend.”

Het bedrijf wil ook adverteerders een nieuw platform bieden voor branded content. “We tonen hun boodschap op het moment dat deze past in de context van het programma. Zeg maar Google AdWords, maar dan voor televisie.”

Er staat overigens nog een waslijst aan nieuwe toepassingen op het verlanglijstje van het ontwikkelteam. “We gaan onze datamatches ter beschikking stellen aan de ontwikkelgemeenschap, zodat zij nieuwe apps kunnen maken die dan in Remotely.tv geplaatst worden. Daarnaast onderzoeken we muziekherkenning, zodat de liedjes die je op de buis hoort, direct op je tweede scherm vermeld worden. Dat lukt je niet met bijvoorbeeld Shazam op je iPhone, omdat dan het moment al voorbij is.”

De volgende stap is samenwerking met producenten, zenders, uitgevers en adverteerders. Remotely heeft daarmee gewacht totdat de bètaversie gereed was.

Remotely is reed gebruiken tijdens het bekijken van Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL 4, RTL 5, SBS6, RTL7, RTL 8, Veronica, Disney XD, NET5, Discovery Channel, MTV, National Geographic, Animal Planet, TLC, Eurosport, Comedy Central en Cartoon Network.

Deel dit bericht

9 Reacties

Walt

Interessant, maar lijkt wel sterk op wat Zeebox al een tijdje in de UK doet: http://zeebox.com/tv/guide

Jeroen

Ik snap niet dat dit op emerce staat dit is niet nieuw Asos.com is hier al erg lang mee actief

Rick Janssen

Asos.com? Ik dacht het niet, dat is een modesite.

stefan

en IntoNow (eigendom van Yahoo)

Mark van de Crommert

Zeebox is idd er sinds eind oktober in de UK mee bezig. Verder kennen wij geen voorbeelden die doen wat wij doen.
IntoNow herkent wel welk programma het is op basis va audioherkenning. Nederlands trots Civolution doet dat met audio fingerprinting. Maar beiden herkennen niet de inhoud van het programma. En dat maakt het nou net leuk (wij van Remotely.tv vinden Remotely.tv leuk, het WC-eend effect zeg maar).

D3F

Weer wat taal-correctie:

“Remotely is reed gebruiken tijdens het bekijken….”

uhh +s +te

Jordy

Leuk idee, maar (zoals zo vaak het geval is) geen android-app en de website is ook niet goed te bekijken op een smartphone. Hoop dat daar snel verandering in komt.

Mark van de Crommert

Samrtphones staan op de planning. Tot die tijd laptop of Ipad.

Jasper van Bochove

Ik vind het een goed idee en zie wel kansen voor tv zenders en producenten. Tuurlijk mooi als ook andere devices en platforms ondersteund worden, maar het begin is er. Succes!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond