Deel dit artikel
-

Anonabox toch niet zo anoniem als gedacht

Na een uiterst succesvolle start op Kickstarter, wordt de campagne nu herhaald op Indiegogo, omdat volgens de ontwerper heel veel consumenten hadden gereageerd. Critici denken dat de Anonabox een hoax is.

De Anonabox is een hardware-oplossing om anoniem het internet op te gaan. August Germar kreeg het idee toen hij op het nieuws zag dat Egyptische demonstranten van internet werden afgesneden en geen tweets meer konden plaatsen. Hij wilde hier een oplossing voor verzinnen. Een kastje tussen je computer en het modem, dat ervoor zou zorgen dat je IP-adres niet te achterhalen zou zijn.

De beoogde 7500 dollar voor het Kickstarterproject werd na een maand met 585.000 dollar ruim gehaald. Blijkbaar hadden niet alleen mensen afgesneden door censuur interesse. August gaf aan blij te zijn met alle aandacht, maar had gehoopt dat er meer ontwikkelaars hadden gereageerd dan consumenten. “Het is namelijk geen speelgoed”, laat hij weten. “Voor mensen die anoniem muziek willen streamen of op Netflix in het buitenland willen, is de Anonabox niet geschikt”.

Het project wordt nu herhaald op Indiegogo om nu dan wel meer ontwikkelaars aan te trekken. In het kleine kastje is Linux ingebakken en wordt er gebruik gemaakt van open source-software via het Tor-netwerk, een netwerk wat bekend staat om zijn veiligheid, anonimiteit en het omzeilen van censuur. Het concept om Tor op een router te laten draaien is al een paar keer eerder uitgewerkt, waarvan Safeplug de bekendste is. Niet alleen is Safeplug een stuk groter dan Anonabox, het zou ook een stuk minder veilig zijn.

De laatste tijd zijn er steeds meer sceptische signalen waar te nemen over het gehele project rondom Anonabox. Zo was in een artikel op Business Insider te lezen dat de productfoto’s van Anonabox dezelfde foto’s waren van de WT3020 wifirouter van het Chinese merk Nexx. Met wat Photoshopwerk zijn de logo’s verwijderd en lijkt het inderdaad om een heel nieuw product te gaan.

Ook al is de werking, de kast, de hardware en het gebruik van open source-componenten niet uniek, het is nog geen schande als het uiteindelijke product ook zou werken naar behoren. De laatste versie van de Anonabox-software blijkt echter geen HTTPS te ondersteunen, de beveiligde HTTP-verbinding. Er is ook nog een beveiligingslek, wat door simpelweg het standaardwachtwoord ‘developer’ te gebruiken, is te activeren.

Mijn advies zou op dit moment ‘niet pledgen’ zijn, maar de eerste batch van januari 2015 af te wachten (als die deadline wordt gehaald tenminste). Dat Kickstarter het project als suspended heeft gemarkeerd, zou een signaal moeten zijn om in ieder geval voorzichtig om te gaan met de claims die August Germar maakt en niet klakkeloos elk project op Kickstarter te geloven.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond