Deel dit artikel
-

Een app voor hittestress

Een Wageningse student heeft in samenwerking met de meteorologen van Wageningen University de app Weerbeleving ontwikkeld. Die toont hoe je het weer op elke plek in Nederland zult ervaren.

Hoe het weer buiten ervaren wordt is afhankelijk van persoonlijke conditie, inspanning en kleding en uiteraard van de temperatuur, zonnestraling, wind en luchtvochtigheid. Een krachtig zonnetje op een beschut terras kan bij 12 graden Celsius al als prettig worden ervaren maar wind kan al snel een spelbreker zijn. Schaduw kan daarentegen juist verkoeling geven. Deze effecten zijn te kwantificeren met een gevoelstemperatuur.

Voor de app maakten Wageningse onderzoekers gebruik van een universeel model van de warmte-uitwisseling van de mens met de atmosfeer. Dit maakte het mogelijk een weersverwachting te maken van de warmte- of koudebelasting per locatie.

De nieuwe app Weerbeleving geeft een verwachting van de beleving van het weer per locatie en tot 33 uur vooruit. In kleuren, symbolen en bewoordingen geeft de applicatie aan hoe warm of koud een mens het buiten zal ervaren. De locatie wordt automatisch bepaald met de smartphone of kan de gebruiker handmatig instellen door een adres in te voeren.

De app Weerbeleving is technisch gerealiseerd door Gert Sterenborg in het kader van zijn studie Meteorologie aan Wageningen University. De data voor de app Weerbeleving komen uit het project Summer in the City van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen University en het Netherlands e-Science Center.

Op dit moment is alleen een Android versie beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond