Deel dit artikel
-

Apple boekt kwartaalrecord met nieuwe iPads en iPhones

Apple verkocht in het eerste kwartaal van 2014 (lees: laatste drie maanden van 2013) 51 miljoen iPhones, meer dan de 47,8 miljoen van vorig jaar. iPads gingen van 22,9 naar 26 miljoen exemplaren. Ook gingen 4,7 miljoen Macs over de toonbank.

De omzet kwam uit op 57,6 miljard dollar, tegen 54,5 miljard een jaar geleden. De winst bedroeg 13,1 miljard dollar. De brutomarge daalde licht: van 38,6 procent vorig jaar naar 37,9 procent in dit kwartaal. Internationale verkopen waren dit kwartaal goed voor 63 procent van de omzet.

Wall Street hield al rekening met recordomzetten voor de iPhone en iPad, al hadden analisten gerekend op 55 miljoen verkochte iPhones. Om die reden noteerde het aandeel Apple nabeurs acht procent lager.

Het bedrijf lijkt in elk geval te hebben geprofiteerd van de nieuwe modellen van de iPhone en iPads. De iPhone-verkopen kunnen bovendien nog verder aantrekken nu Apple iPhones via China Mobile gaat verkopen. Het marktaandeel van Apple in China is bescheiden door stevige concurrentie van lokale spelers Huawei en ZTE. Voor het komende kwartaal houdt Apple rekening met een omzet van 42 tot 44 miljard dollar. De iPhone-verkopen in China zijn in het laatste kwartaal verdubbeld, meldt CFO Peter Oppenheimer.

Volgens marktonderzoeker Strategy Analytics groeide Apple vorig jaar op de smartphonemarkt ‘maar’ met dertien procent, terwijl dat een jaar eerder nog negentien procent was. Apple verscheepte 153 miljoen smartphones, maar rivaal Samsung leverde 320 miljoen smartphones aan de handel, goed voor een marktaandeel van 32,3 procent.

In de summiere verklaring wordt niet duidelijk of de iPhone 5C minder goed heeft verkocht. Volgens geruchten zou de verkoop daarvan zijn tegengevallen, en ging de belangstelling vooral uit naar de iPhone 5S. CEO Tim Cook bevestigde in de telefonische toelichting dat de verkopen tegenvallen, maar dat de 5C vooral populair is onder consumenten die voor het eerst een iPhone kopen.

De omzet per Apple Store ging naar 16,7 miljoen dollar. De gemiddelde winkel trok 21.000 bezoekers. In het afgelopen kwartaal werden vier nieuwe winkels geopend.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond