Deel dit artikel
-

Apple geeft vandaag iOS 9 vrij

Apple geeft later vandaag iOS 9 vrij, de alweer negende versie van Apples mobiele software voor iPad en iPhone. Ontwikkelaars konden al een week beschikken over de zogenoemde Golden Master, de versie die meestal de officiële status krijgt.

iOS is geen grote stap ten opzichte van zijn voorganger, behalve op iPads, waar multitasking veel handiger is geworden. Op de iPad Air 2 kunnen twee apps naast elkaar draaien.

In de Benelux versie ontbreekt de Nieuws App, waarover Amerikanen wel kunnen beschikken. De app is overigens wel aanwezig, en kan zichtbaar worden gemaakt door de regio-instellingen te veranderen naar de VS.

Een nieuwe app is de iCloud Drive app, waarmee gebruikers documenten en bestanden in de cloud kunt terugvinden. De Notities app biedt meer mogelijkheden, onder meer voor lijsten en tekeningen. Siri krijgt voor het eerst een Vlaams accent.

Apple claimt een langere batterijduur, onder meer dankzij een Low Power-modus, waarbij de prestaties van de iPhone worden ingeperkt. iOS schakelt automatisch verder tussen zwakke WiFi signalen.

Een belangrijke vernieuwing is dat apps kleiner worden. iOS downloadt alleen de onderdelen die nodig zijn op de specifieke telefoon. Het selecteren van tekst wordt ook makkelijker.

iOS 9 blijkt opvallend stabiel, in tegenstelling tot de bètaversies die eraan vooraf gingen. Niettemin schijnt iOS 9.1 – inmiddels vrijgegeven als publieke beta – nog iets vlotter te reageren.

Apple is Google voor. Die zal naar verwachting eind september Android M uitbrengen, in elk geval voor zijn eigen Nexus toestellen.

Deel dit bericht

4 Reacties

115641

Wat een non-nieuws en jammer dat zoiets op Emerce komt. En dan ook vooral de volgende zin: “Apple is Google voor. Die zal naar verwachting eind september Android M uitbrengen, in elk geval voor zijn eigen Nexus toestellen.”. De twee besturingssystemen zijn geen afgeleiden van elkaar dus dat is Appels met peren vergelijken. Beide OS’en komen gewoon eenmaal per jaar met een ‘grote’ update die helemaal niets met elkaar te maken hebben.

Boy

Apples met peren vergelijken. 😀

M

Zowel android als ios zijn mobiele besturingssystemen en dus wel vergelijkbaar.

Edwin Klesman

Als cross-platform mobile app developer vind ik het wel leuk nieuws maar zit er geen nieuwigheid aan. Dit is op alle tech sites al breed uitgemeten. Maakt niet dat het algemene kennis niveau prima voldoet.

Apple is Google “altijd voor” aangezien apple ieder jaar begin September de S series en nieuwigheden presenteert en Google dat later doet.

Ontwikkelaars kunnen trouwens al tijden meedoen met beta versies van het OS en zijn niet afhankelijk van het daadwerkelijke go-life moment om overal mee te stoeien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond