Deel dit artikel
-

Eerste omzetdaling voor Apple sinds jaren

Zoals verwacht heeft Apple zojuist voor het eerst sinds 2003 een omzetdaling gemeld door tegenvallende iPhone verkopen. De omzet over het afgelopen kwartaal kwam uit op 50,55 miljard dollar, zelfs nog minder dan sommige analisten hadden voorspeld. De winst van 10 miljard dollar lag zo’n 8 miljard lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het vorige kwartaal was veel beter voor Apple. Toen werd de hoogste winst ooit geboekt: 18,36 miljard dollar op een omzet van bijna 76 miljard.

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal – het tweede in het gebroken boekjaar – 51,2 miljoen iPhones, 10,3 miljoen iPads en 4 miljoen Macs. Apple boekte 18 procent minder omzet met de verkoop van iPhones: van 40,18 naar 32,85 miljard. Ook de omzet uit de verkoop van iPads loopt al enige tijd terug en het afgelopen kwartaal was geen uitzondering: min 19 procent, van ruim 5 miljard dollar naar 4,4 miljard. Ook verkocht Apple minder Macs: de omzet daalde 10 procent van 5,6 naar 5,1 miljard.

Traditioneel is het eerste kwartaal van het nieuwe jaar nooit de sterkste voor Apple, maar het bedrijf heeft ook te weinig nieuwe producten gelanceerd. De iPhone die in het najaar uitkwam was een iets snellere versie van het model dat in 2015 uitkwam. Pas onlangs werd een 4 inch model op de markt gebracht.

CEO Tim Cook vulde de cijfers zojuist nog aan met andere wetenswaardigheden: zo heeft Apple 13 miljoen betalende klanten, tegen 11 miljoen in februari. Ondanks de tegenvallende smartphone omzet, zegt Apple dat steeds meer Android gebruikers ‘overlopen’ naar de iPhone. De Apple Watch doet het volgens Cook ‘beter dan verwacht’. De App Store zag zijn omzet met 35 procent toenemen.

Apple houdt voor het tweede kwartaal rekening met een omzet van 50,87 tot 52,69 miljard dollar.

(wordt aangevuld)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond