Deel dit artikel
-

Apple zet ruim 2,5 miljard dollar om in de Benelux

Apple zet jaarlijks ten minste 2,5 miljard dollar (1,95 miljard euro) om in de Benelux. Dat blijkt uit een advertentie voor een financial controller in Amsterdam die afgelopen vrijdag is geplaatst.

De advertentietekst lijkt te verwijzen naar zowel de eigen omzet als het externe verkoopkanaal, dus wederverkopers of zogenoemde channelpartners. Dat is dus inclusief verkoop van Apple-apparatuur in winkels als Dixons.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat cijfers voor de Benelux bekend worden, want in jaarverslagen van Apple wordt de omzet nooit naar land of kleinere regio uitgesplitst. Apple maakt hooguit cijfers voor heel Europa (een kleine 36 landen) bekend. De Europese netto-omzet over 2012 bedroeg 36 miljard dollar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 66 procent van de totale omzet.

Onduidelijk is of de omzet van de Apple Store in Amsterdam – die formeel wordt aangestuurd vanuit Engeland – is meegerekend. De jaaromzet per winkel wordt geschat op 13,1 miljoen dollar, zij het dat de winkel aan het Leidseplein in Amsterdam wel veel groter is dan de gemiddelde Apple Store. Vorig jaar haalde de niet eens zo grote Apple Store in het Californische Palo Alto – niet ver van de woning van wijlen Steve Jobs – voor het eerst een omzet van een miljoen dollar per dag. De Apple Stores verdienen dubbel zoveel per vierkante voet als juwelier Tiffany & Co.

Nederland krijgt er dit jaar twee Apple Stores bij: in Den Haag en Haarlem. De vestiging in Den Haag moet volgens geruchten eind dit jaar opengaan. Nederland krijgt naar verluidt ook een eigen landdirectie voor de Apple Stores.

Deel dit bericht

2 Reacties

leon krijnen

Als er iets duidelijk is over de omzet van Apple en de belastingen die daarover betaalt worden, dan is het dat er niets duidelijk is: http://m.nyt.com/2013/05/21/business/apple-avoided-billions-in-taxes-congressional-panel-says.html

leon krijnen

Als er iets duidelijk is over de omzet van Apple en de belastingen die daarover betaald worden, dan is het dat er niets duidelijk is: http://m.nyt.com/2013/05/21/business/apple-avoided-billions-in-taxes-congressional-panel-says.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond