Deel dit artikel
-

Ears-on: Apple AirPods

Na een uitgebreide vergelijkingstest van verschillende Bluetooth in-ears en hoofdtelefoons, zijn de Apple AirPods uiteindelijk de enige oordopjes die ik dagelijks even ter ore neem. Dit heeft overigens niets met de klank te maken, deze is namelijk niet meer dan gemiddeld.

Voor de klank zou ik eerder grijpen naar de Samsung Gear IconX. Dit zijn namelijk echte in-ears (die je met siliconen dopjes in je gehoorgang schuift) en geven een stevig en evenwichtig geluid. Ze zijn daarentegen na drie kwartier luisteren al leeg en de oplaadcase is dat meestal ook al voordat je de dopjes kan opladen. Niet echt praktisch dus.

Pairen
Dat zijn de AirPods juist weer wel… praktisch! Allereerst zijn ze heel compact, net zoals de bijgeleverde platte oplaadcase. Je stopt die zo weg in het kleine vakje bij je broekzak. Ideaal om snel even het geluid bij een filmpje in stilte te beluisteren of als je een telefoontje wil plegen. Zodra je het klepje van de case opent, verschijnt er een melding op je iPhone, iPad of Mac. Je weet dan dat je verbonden bent en krijgt meteen het percentage lading te zien van de AirPods en de oplaadcase.

Het koppelen gaat de eerste keer eigenlijk net zo makkelijk. Bij het openen van het klepje worden de AirPods ogenblikkelijk herkend en kun je ze meteen koppelen. Die koppeling gaat een stuk verder dan via bluetooth alleen, ze zijn gelijk gekoppeld aan je iCloud-account. Hierdoor zijn de AirPods meteen te verbinden met alle Apple-apparaten die je hebt geregistreerd, inclusief je Apple Watch. Als bluetooth in-ears zijn ze ook met non-Apple-producten te pairen via een knopje op de achterkant van de laadcase.

De reden waarom dit allemaal zo vlekkeloos verloopt is de ingebouwde W1-chip. Deze verzorgen niet alleen de verbinding naar de apparaten, maar ook onderling tussen linker- en rechter-oordopje (deze verbinding is nog nooit bij mij weggevallen). Je kunt er ook eentje gebruiken om te bellen, als je zou willen. De optische sensoren en versnellingsmeters geven dit aan de W1-chip door, waardoor het geluid en de microfoon van één oordopje wordt gebruikt.

Verschil
Die sensoren zorgen er ook voor dat je gelijk geluid hebt, zodra je de oordopjes indoet. De W1-chip regelt ook het hele batterijverbruik en het laden, met een efficiëntie die ervoor zorgt dat je ongeveer 4 à 5 uur kunt luisteren via de AirPods, voordat je weer moet laden in de case. In 20 minuten zijn ze weer vol en deze combo levert een gecombineerd verbruik van 24 uur. Het verschil met de IconX is in ieder geval schrikbarend groot. En dat voor een stel dopjes die een vierde in gewicht en grootte zijn.

Het geluid is misschien wel meer dan gemiddeld, maar dan moeten ze echt wel goed in je gehoorgang geduwd worden. Dan klinken ze een beetje vlakker dan de bekabelde variant met lichtningkabel, beetje sisserig hoog, maar gelukkig geen overdreven dreunend laag. Probleem is dat de AirPods niet perfect in je gehoor blijven zitten. Zodra ze wat losser gaan zitten, raak je gelijk al het laag kwijt. Dat wil niet zeggen dat je de AirPods gauw zal verliezen tijdens een workout. Ik ben ze eigenlijk nog nooit een keer verloren en heb toch aardig wat gesprongen, gerend en heen en weer geschud om het lot te tarten.

Als ik dan een klein puntje van kritiek mag leveren, dan is het de kleine roostertjes die als eerste in contact komen met je oorsmeer. Deze hoopt zich snel op in de kleine mazen en voor je het weet is alles dichtgesmeerd en klinkt alles een stuk doffer. De dopjes geregeld schoonhouden met een wattenstaafje en wat alcohol lijkt de enige oplossing. Je hoeft je niet zorgen te maken over water en zweet, de airpods hebben bij sommige mensen al meerdere ritjes in de wasmachine overleefd.

De bediening van de afspeelfuncties gaat niet met knopjes of verschillende tikpatronen op de dopjes met je vingers. Er is slechts één werkend tikpatroon: een dubbeltik opent Siri, waarna je een opdracht kan inspreken. ‘Bel mijn moeder’, ‘Speel mijn Disco-playlist’, ‘Zet het geluid zachter’, het werkt allemaal. Je kunt de dubbeltik-optie overigens aanpassen naar play/pauze. Hoef je ook niet in het openbaar zomaar vanuit het niets ‘zet het geluid wat harder’ te roepen.

Conclusie
De Apple Airpods zijn foolproof bluetooth in-ears. Als je in het bezit bent van een Apple-apparaat, kun je meteen luisteren vanaf het moment dat je het klepje opent van de case. Het pairen met non-Apple-apparaten gaat iets minder soepel, maar is nog steeds een optie. Batterijverbruik is ideaal voor dagelijks gebruik en door het kleine formaat neem je ze makkelijk mee. Alleen de ‘fit’ in je oren is erg persoonlijk, je vind ze prettig zitten of niet. De geluidskwaliteit is niet veel beter dan de standaard meegeleverde dopjes, hiervoor zijn betere (en goedkopere) alternatieven te vinden.

Deel dit bericht

7 Reacties

piet

Bedankt voor deze zeer nutteloze uiteenzetting.

Sander van der Heide

Vertel, wat vond je niet bruikbaar?

Theo

Piet heeft bewust zijn voornaam niet opgeschreven. Zeur Piet komt ook altijd zooo negatief over.

Roderik Oranje

Begrijp dat AirPods bij meeste mensen goed (blijven) zitten, maar als dat niet het geval is, heeft dat uiteraard gevolgen voor de klank. AirPods zijn ook open, sluiten de oren niet geheel af, wat voor- en nadelen heeft. Voordeel van open hoofdtelefoons (zoals AirPods of bijvoorbeeld de gelauwerde Grado’s) is dat je niet van de buitenwereld afgesloten bent, wat sommigen juist weer vervelend vinden. Wat de geluidskwaliteit van AirPods betreft: ze klinken volgens mij veel beter dan de bekabelde EarPods. Ik vind ze zelfs soms beter klinken dan de alom bejubelde Sennheiser in-ear Momentums, die een wat geslotener (letterlijk en figuurlijk) klankkleur hebben. Maar beoordeling geluidskwaliteit van dit soort apparaten blijft toch vooral een subjectieve aangelegenheid. Het valt namelijk niet mee tot objectieve meetresultaten te komen die ook werkelijk iets zeggen.

Niels

“…de airpods hebben sommige mensen al meerdere ritjes in de wasmachine overleefd…”

dat is zielig voor die mensen die dat niet overleefd hebben…

Sander van der Heide

hahaha, ik dacht eerst nog even “dat laten we zo staan”, maar heb het aangepast. thanks 🙂

Hans

Dank je! Ik heb een hekel aan in ear, zit rot en is onveilig -je hoort niks anders meer-, dus dit heeft enorm geholpen. Vandaag voor maar 149 Euro bij bol.com dus die kans grijp ik!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond