Deel dit artikel
-

Apps en mobiele sites drukken dataverbruik

Apps en mobiele sites drukken het mobiele dataverbruik enigszins. Dat concludeert toezichthouder ACM in een markverkenning.

Mobiele sites verbruiken veel minder data dan de gewone sites die voor computers gemaakt zijn. Gewone sites hebben uitgebreide vormgeving en dat kost veel dataverkeer. Een app hoeft maar eenmalig gedownload te worden. Daarna worden alleen nog de ‘nieuwe’ gegevens uitgewisseld. Dat scheelt fors.

Het verbruik van mobiele data is vorig jaar niettemin verdubbeld. Dit is volgens de toezichthouder toe te schrijven aan ongeveer 4 miljoen consumenten die relatief vaak en veel internetten via hun telefoon.

Het aantal klanten dat 4G gebruikt is in een jaar tijd ook verdubbeld naar ongeveer 40 procent. Wel blijkt uit de analyses dat de snelle groei van dataverbruik aan het afvlakken is.

Telecombedrijven investeren overigens nog steeds in het vaste netwerk. De belangrijkste reden is dat KPN een glasvezelnetwerk uitrolt en tegelijk ook zijn oude kopernetwerk moderniseert om snel internet mogelijk te maken. Ook is Ziggo zijn kabelnetwerk sneller aan het maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond