Deel dit artikel
-

Apps voor slimme steden

Waag Society wil een voortrekkersrol vervullen bij de ontwikkeling van apps voor slimme steden. Dat vertelde Gregor Abbas gisteren op het minicongres Apps For Smart Cities, dat tegelijk met de Intertraffic beurs in de RAI in Amsterdam wordt gehouden.

CitySDK is de naam van een ambitieus project dat als doel heeft een applicatie ecosysteem te ontwikkelen voor slimme steden. Open source toepassingen, zoals apps, moeten straks tussen steden onderling kunnen worden uitgewisseld.

De naam SDK wekt verwarring, want bedoeld wordt een service development kit. Zo zal Amsterdam vervoerstoepassingen ontwikkelen op basis van vrijgegeven data van openbaarvervoerbedrijven. De toepassing zal dan ook door andere steden te gebruiken zijn. Zo hoeft nergens het wiel opnieuw te worden uitgevonden en kunnen de kosten in de hand worden gehouden.

Elke stad – naast Amsterdam onder meer Barcelona, Helsinki, Istanboel, Lissabon, Manchester en Rome – richt zich op een specifieke toepassingen.  Er doen ook diverse bedrijven mee, zoals Logica Nederland en Sanoma News Oy.

Het begrip slimme steden bleef tijdens de vele presentaties wel een beetje in de lucht hangen. Zo vertelde Xi She van de Vrije Universiteit Brussel over microtuinen waar groenten kunnen worden verbouwd. Die tuinen kun je bij wijze van spreken op het dak of in de slaapkamer zetten. Apps zouden de groei kunnen bewaken. Yuri van Geest maakte zich weer sterk voor medische toepassingen.

De Brit Lee Omar vertelde hoe de Liverpool Smart City App, in eerste instantie bedoeld voor toeristische doeleinden, nu een bredere toepassingen krijgt. Zo kunnen bewoners gebreken van hun woningen aan de gemeente doorgeven.

Vorig jaar is al een een plan gelanceerd voor Urban OS, systeemsoftware voor slimme steden die het sensornetwerk in een stad geheel automatisch moet regelen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gregor Abbas

Mocht u interesse hebben in de presentatie over het CitySDK project dan is die hier (http://www.slideshare.net/kreekoor/smart-citysdk-at-apps-for-smart-cities) terug te vinden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond