Deel dit artikel
-

Artiestenclub Norma krijgt van rechter kous op de kop

Na de glanzende overwinning op de Nederlandse staat, die van de rechter vermoedelijk iets van 100 miljoen aan gederfde auteursrechten moet uitkeren, heeft de Stichting Norma in zijn gevecht met de kabelexploitanten een forse nederlaag geleden. Op een klein lichtpuntje na.

Norma heeft kabelaars Ziggo, Delta Comfort, UPC en hun belangenvereniging NLKabel voor de rechter gesleept, omdat men aanspraak meende te kunnen maken op zogenoemde naburige rechten bij het doorgeven van programma’s via de kabel.

Volgens de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs, Norma, vormt het handelen van de kabelaars ‘heruitzenden’ in de zin van de wet en is zij als collectieve belangenorganisatie gerechtigd om al dan niet toestemming te verlenen voor kabeldoorgifte van uitvoeringen van alle uitvoerende kunstenaars.

Norma eiste in de rechtbank onder meer het bevel aan de kabelaars om een door een registeraccountant geaccordeerde opgave te doen van alle heruitzendingen van het repertoire van Norma, in de periodes vanaf 1 juli 1993, resulterend in een (forse) schadevergoeding.

De kabelaars gingen daarmee vanzelfsprekend niet akkoord. De wijze waarop heden ten dage programma’s via de kabel worden verspreid is niet te kwalificeren als ‘heruitzenden’. Het begrip heeft, aldus de kabelaars, betrekking op een secundaire openbaarmaking en naar hun opvatting vormt bij de huidige gang van zaken de doorgifte via de kabel niet een secundaire maar een primaire openbaarmaking.

Die visie werd januari 2009 gedeeld door de rechtbank, en Norma besloot in hoger beroep te gaan. Gisteren heeft ook het hof de eis verworpen. Norma zou ‘onvoldoende specifiek bewijsaanbod’ hebben gedaan. In veel gevallen, vindt ook het hof, is er geen sprake van secundaire openbaarmaking, maar van rechtstreekse (één-op-één) verbinding, via een zogeheten Media Gateway.

Toch is het hof Norma op een punt tegemoet te komen, door de formulering in de contracten tussen kabelaars, zou Norma aanspraak kunnen maken op een deel van de exploitatierechten van jaren geleden, maar de berekening daarvan zou wel eens lastig kunnen worden. Norma gaat een cassatieadvies aanvragen, zo laat men aan Emerce weten.

Norma won vorige maand nog een zaak tegen de staat. Die moet alsnog een auteursrechtenvergoeding betalen voor Mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond