Deel dit artikel
-

Battle: Topsegment espressomachines

Noem ze gerust Appressomachine, want voor een bakje troost zul je voor de nieuwe generatie koffiemachines eerst je smartphone uit je broekzak moeten halen. De grote vraag is natuurlijk of de appbediening ook echt wat toevoegt. Een vergelijk tussen twee spelers uit het topsegment.

Philips heeft met de Saeco GranBaristo Avanti op het gebied van Connected Coffee een grote voorsprong, dit topmodel is namelijk al een tijdje op de markt. Dat de app sindsdien niet is geüpdatet heeft twee (positieve) oorzaken: het is een stabiele app (waar weinig aan te verbeteren valt), door het gesloten app-systeem voegt een update niets aan het bestaande toe.

Broekzak
De app communiceert vlekkeloos via bluetooth en geeft je de mogelijkheid allerlei voorinstellingen aan te maken. Visueel schuif je de hoeveelheid koffie en melk in een glas, en bepaal je tevens de temperatuur, sterkte en smaak. Minpunt: je kunt je voorkeuren alleen in je app opslaan. En dus stel je die op de machine vaak alsnog handmatig in, waardoor de smartphone in je broekzak blijft.

saeco-granbaristo-avanti-hd7846-6-lifestyle

Kopie
De’Longhi heeft de nodige tijd gehad om de Saeco grondig onder de loep te nemen en wat aanpassingen te maken. De app van deDe’Longhi PrimaDonna Elite lijkt dan ook een regelrechte kopie: met wat sliders stel je de hoeveelheden en standen in en kun je deze opslaan. Dit doe je in de app in je eigen profiel, maar kan hier ook op het apparaat zelf, die ruimte heeft voor zes verschillende profielen: ideaal voor een koffiedrinkend gezin of klein bedrijf.

delonghi-primadonna-elite

Restricties
De vraag is hoe flexibel dit systeem is als je middels updates nog aanpassingen wilt maken. Persoonlijk mis ik nog de mogelijkheid om bepaalde restricties op te leggen: gebruiker 1 mag bijvoorbeeld niet meer dan vijf kopjes op een dag, gebruiker 2 kan de machine alleen in de ochtend gebruiken, gebruiker 3 mag alleen maar theewater zetten. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijkheden van een export van gemaakte kosten en een maandelijkse factuur van gebruikte koffie, die zijn er namelijk ook niet.

Conclusie
Beide machines zijn van hoge kwaliteit, waarbij de De’Longhi zelfs nog wat meer functies biedt en met twee thermoblocks iets professioneler overkomt. Het ingebouwde touchdisplay werkt intuïtief, is duidelijk en maakt het gebruik van de app eigenlijk overbodig. De aanmaak van verschillende gebruikersprofielen schept een verwachting naar meerdere opties in de toekomst en is een legitieme reden voor appbediening op een koffiezetapparaat. Of de PrimaDonna Elite in zakelijk gebruik zijn weg zal vinden, is nog de vraag, maar hier wint hij op mogelijkheden, uitvoering en bediening.

Specificaties

Saeco GranBaristo Avanti
Verstelbare molen: 5 stappen
Capaciteit waterreservoir: 1,7 literPompdruk: 15 bar
Verbruik: 1900 W
Aantal profielen: 3
App: iOS en Android
Prijs: 1599 euro

De’Longhi PrimaDonna Elite
Verstelbare molen: 13 stappen
Capaciteit waterreservoir: 2 liter
Pompdruk: 15 bar
Verbruik: 1450 W
Aantal profielen: 6
App: iOS en Android
Prijs: 1699 euro

* Dit artikel verscheen eerder in het septembernummer van Emerce magazine (#151).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond