Deel dit artikel
-

Bedrijf hoogleraar Erik Meijer opent Nederlandse dependance

De Amerikaanse softwareontwikkelaar Applied Duality uit Silicon Valley van hoogleraar Erik Meijer opent binnenkort een vestiging in Delft. Daar wil men gaan werken aan cloudtoepassingen.

Meijer heeft een eigen programmeermodel ontwikkeld, Reactive Extensions (Rx), als basis voor nieuwe softwaretoepassingen waar Netflix, Facebook en Google al gebruik van maken.

Op basis van dit model kunnen data realtime en asynchroon met elkaar communiceren in applicaties, ongeacht het platform waarop de applicatie draait.

Als een klant bij Netflix een film start, stopt of zoekt, geeft de app dit in realtime door aan de servers van Netflix. Als bijvoorbeeld twee miljoen mensen tegelijk hun televisie aanzetten, kan Netflix vervolgens honderdduizenden verzoeken voor een film direct verwerken. Die massale hoeveelheid gegevens moet Netflix realtime kunnen verwerken en daarvoor gebruiken ze sinds eind 2012 Rx.

Meijer werkte als softwarearchitect bij Microsoft aan programmeertalen. In 2013 richtte hij Applied Duality op om zich verder te ontwikkelen in databasesoftware voor de cloud.

Meijer ziet Delft en de regio als een kansrijke omgeving. Er is veel informaticatalent op de TU Delft, van hetzelfde niveau als in Silicon Valley, ‘maar dan zonder de felle concurrentie. Daar is echt een hogedrukpan van talent waar iedereen aan trekt. Ik wil proberen om de cultuur van Silicon Valley naar Nederland te brengen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond