Deel dit artikel
-

‘Patenten Apple Siri eigendom werknemer Google’

De patentenstrijd tussen Apple en Google krijgt mogelijk een nieuwe wending. Een Amerikaanse columnist biedt Google een juridisch breekijzer waarvan het bedrijf vermoedelijk zelf het bestaan niet kende.

Het blijkt namelijk dat er op de kern van het functioneren van Apples Siri patenten liggen, die in handen zijn van Graham Spencer. Spencer verwierf persoonlijk de patenten toen hij zoekmachine Excite oprichtte in 1994. De techneut is sinds vijf jaar in dienst van Google.

Het gaat in ieder geval om drie patenten, die lijken te beschrijven wat Apples Siri doet: het aanroepen van selecte, externe databases om een zoekvraag te beantwoorden.

Het is de Amerikaanse columnist Robert Cringely die deze informatie uit zijn geheugen opdiept en afgelopen weekend publiceerde. Cringely was bij de oprichting van Excite, een van de eerste zoekmachines, adviseur bij het bedrijf dat toen op zoek was naar financiële middelen om te groeien. Wat het geheugen van de columnist, die Apple al jaren kritisch volgt, kietelde is niet bekend.

“Sommigen zullen me uitspugen omdat ik zulke oude ellende weet te herinneren. Het zou me niet verbazen als we die patenten binnenkort van eigenaar zullen zien veranderen.”

Siri is software waarmee eigenaren van de nieuwe iPhone 4S enkel hoeven te praten tegen hun telefoon om taken uit te voeren. Spraakherkenning is de ene kant van de onderliggende techniek. Het aanroepen van externe databases, via hun publieke API’s, is de andere kant. Op die tweede kant richten Spencers patenten zich.

De ‘nieuw ontdekte’ patenten kunnen een belangrijk wapen blijken voor Google in de juridische strijd die Apple over Googles Android voert. Apple meent dat Google grote delen van zijn iOS-systeem onrechtmatig heeft overgenomen. Dat is de reden dat er nu rechtzaken worden gevoerd tegen Samsung. Samsung is immers een grote verkoper van Androidtablets. Apple wil die handel blokkeren ten gunste van zijn iPad.

Een rechter zal uiteindelijk moeten uitmaken wat de waarde van Spencers octrooien is, mocht Google ze van zijn werknemer kopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond