Deel dit artikel
-

België: wisselend succes met startups

Tijdens het eerste halfjaar werden in België 36.882 nieuwe ondernemingen opgericht. Dit zijn er 2,91 procent minder dan tijdens diezelfde periode van 2013. Dat blijkt uit de Startersbarometer van Graydon.

Toch ziet Graydon verbetering. In de maand mei zat men op een verlies van -3,50%. De lichte verbetering in de maand juni geeft even perspectief. In juni werden er namelijk 3973 startups aangemeld. In juni van 2013 waren dat er met 3885. Ondernemers die hun eigen bedrijf willen opzetten worden doorgaans gemotiveerd door de economische conjunctuur, die aantrekt.

De opvallend sterke dynamiek die uitgaat van het Vlaamse bedrijfsleven moet volgens Graydon toch ook even bijgekleurd worden. De onderscheiden Vlaamse provincies presteren immers heel erg verschillend. In die mate dat West-Vlaanderen het met een aangroei van 7,28 procent (3.743 nieuwe bedrijven) uitstekend doet, terwijl Oost-Vlaanderen zich dan weer met een verlies van -2,17% van zijn mindere kant laat zien.

Vlaams Brabant doet het met een groei van 5,0% eveneens vrij goed. In de schaduw van Brussel werden 3.552 nieuwe economische initiatieven uitgetekend, zelfs 160 meer dan in 2013.

De Waalse provincies zijn heuse slagvelden. Waals-Brabant houdt met een aangroei van 0,13 procent nog net de neus boven water, maar de vier andere provincies noteren over de hele lijn negatief. Het ergst gaat het er aan toe in Luik. Daar is een neergang van zelfs -19,2% vastgesteld. Namen doet het met een verlies van 11,13% ietsje beter, maar ook de cijfers van Henegouwen (-8,46 procent) zijn niet om over naar huis te schrijven. Schrijnend is wél die vaststelling dat ook een traditioneel vrij dynamische provincie als Luxemburg in het rood eindigde en met een verliescijfer van 7,2 procent in de eerste zes maanden van het jaar nog maar 709 nieuwe bedrijven inschreef.

Alle verhoudingen in acht genomen scoort het arrondissement Ieper in de statistieken van Graydon het best. In Ieper werden tijdens het eerste halfjaar 323 nieuwe bedrijven gelanceerd. Dat zijn er 55 meer dan het jaar ervoor. Ieper pakt daardoor uit met een groeicijfer van liefst 20,5 procent.

De cijfers van het arrondissement Antwerpen zijn ondertussen veel minder overtuigend: Antwerpen zet met 3.627 nieuwe bedrijven een groeicijfer van ‘slechts’ 0,89 procent neer. Opmerkelijk: ook die andere Vlaamse grootstad, Gent, doet het niet schitterend. Gent zit met ‘slechts’ 2155 nieuwe bedrijven zelfs 1,64 procent in het rood.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond