Deel dit artikel
-

Belgische privacywaakhond sleept Facebook voor de rechter (update)

De Belgische Privacycommissie daagt Facebook komende donderdag voor de rechter. Daar had het al eerder mee bedreigd nadat Facebook had aangegeven de Belgische wetgeving en het gezag van de Belgische Privacycommissie niet te willen aanvaarden.

Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat in Ierland en het netwerk vindt dat het gehouden is aan de Ierse wetgeving.

Uit een onderzoek dat de Privacycommissie liet uitvoeren door iMinds, VUB en KULeuven bleek dat Facebook de Europese en Belgische privacywetgeving bijna stelselmatig negeert. ‘Met name de manier waarop de sociale netwerksite leden maar ook niet-leden heimelijk traceert en gegevens ervan verwerkt, is flagrant. Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd’, stelt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie.

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dreigde in mei met een dwangsom van 750.000 euro, omdat Facebook niet alle informatie had gegeven waarom het CBP had gevraagd.

Facebook laat in een reactie weten ‘verrast en teleurgesteld’ te zijn door de ‘theatrale actie’ van de Belgische Privacycommissie. ‘Diezelfde Privacycommissie was akkoord gegaan ons te ontmoeten op 19 juni om de aanbevelingen te bespreken.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond