Deel dit artikel
-

Benelux-Unie wil één telecomzone

De Benelux-Unie wil één enkele telecomzone voor België, Nederland en Luxemburg, dus zonder roaming of extra kosten. Dat heeft secretaris-generaal Luc Willems op de Belgische radio gezegd.

Een lokaal tarief zonder roamingkosten zou een goede zaak zijn ‘zowel voor de grensbewoners als voor de ondernemingen’. Hoe het een en ander zijn beslag moet krijgen is nog onduidelijk omdat niet alle telecommaatschappijen in alle drie landen actief zijn.

KPN zit via Base in België, maar weer niet in Luxemburg. T-Mobile en Vodafone zijn evenmin actief op de Belgische markt. Omgekeerd hebben de Belgische aanbieders Mobistar en Proximus geen activiteiten op de Nederlandse markt. Belgacom zit met Tango in Luxemburg, en concurreert daar met staatsbedrijf LuxGSM en het Franse Orange.

De drie Benelux landen werken al sinds 1960 samen in een Economische Unie en hebben die samenwerking in 2010 vernieuwd. Of een nultarief kan worden afgedwongen is echter de vraag. EC-commissaris Neelie Kroes pleit al langer voor de verlaging van roamingkosten.

Deel dit bericht

4 Reacties

Ton van der Reijken

Voor onze onderneming die actief is in zowel België als Nederland zou dit een heel welkom initiatief zijn. Het zou onze operationele kosten verlagen omdat we dan vanuit beide landen abonnees kunnen bellen tegen hetzelfde tarief. Nu werken we al met VoIP om de flexibiliteit te verhogen en de kosten in de hand te houden. Ik ben benieuwd of dit initiatief ondersteuning zal krijgen vanuit de Unie.

Don van Riet

Het is de vraag of je de marktpartijen kan dwingen tot nationale roaming tarieven op internationale relaties. Die mobiele operators zullen wel claimen dat de hogere kosten gedekt moeten worden, dan wel dat men vanuit de EU expliciet kruissubsidie tussen nationale en internationale business toestaat. Qua regelgeving interessant!

Marcel Schaareman

Een goed bewaard geheim is dat dit reeds mogelijk is via 88 mobile. Deze Nederlandse aanbieder richt zich op alle internationale bellers. Via de callback dienst can er door heel Europa gebeld worden zonder roamingkosten en tegen Nederlands tarief. Door een korte code (*125*) voor het te bellen nummer te plaatsen kan men tijdens verblijf in het buitenland hoge roaming kosten vermijdden.

M.Schaareman

Nu hopen dat regulering zijn werk snel doet. Er zijn al aanbieders die het mogelijk maken roamingkostren te omzeilen. Men maakt dan gebruik van “call back’ in Nederland bied 88 mobile dit aan. Hiermee bel je door heel Europa en Turkije tegen lokaal tarief.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond