Deel dit artikel
-

Bibit wederom winnaar Fast 50

Bibit Global Payment Services voert wederom de Deloitte Technology Fast 50 aan, een lijst van Nederlandse technologiebedrijven met de grootste omzetgroei. Op de tweede plaats staat Sumatra Software, derde werd E-Wise.

In de Fast 50 ( volledige lijst ) wordt gekeken naar de omzetgroei over de afgelopen vijf jaar, het is een rangschikking die Deloitte op wereldschaal uitvoert. Algemeen geldt dat bedrijven eigen technologie dienen te ontwikkelen, verdere criteria voor Nederland zijn een minimum omzet in het 'basisjaar' van 50 duizend euro en een Nederlandse hoofdvestiging.

De nummer 50 op de lijst is Infopulse , dat in de afgelopen vijf jaar de omzet met 24 procent zag groeien. Gemiddeld behaalden alle bedrijven op de lijst een omzetgroei van "meer dan 100 procent" over de afgelopen vijf jaar, meldt Deloitte & Touche.

Betaalprovider Bibit schroefde het gemiddelde stevig op met een omzetgroei over de afgelopen vijf jaar van 4093 procent, tijdens de vorige editie van de Fast 50 (in 2002) voerde het bedrijf eveneens de ranglijst aan. Sumatra Software uit Wassenaar behaalde een omzetgroei van 707 procent en het Utrechtse E-Wise , een medische uitgeverij die voornamelijk via internet werkt, zag de omzet in vijf jaar toenemen met 496 procent.

De meest veelbelovende technologiebedrijven – gemeten naar innovativiteit, kansrijkheid en potentie om in de Fast 50 te eindigen – zijn volgens Deloitte & Touche: Barito Innovators, Miniplants en Picopoint.

Barito Innovators uit Leusden eindigde eerder dit jaar ook al in de finale van de Broos van Erp Prijs, een stimulatieprijs van het ministerie van Economische Zaken voor (startende) technologiebedrijven in Nederland. Barito ontwikkelt zelf applicaties, voor zowel vast als mobiel internet. Zo zette het 'Fairwise' op een online applicatie voor het afhandelen van de registratie van beursbezoekers. Miniplants uit Dordrecht werkt als technologiebedrijf binnen de farmaceutische en chemische industrie, maar ook binnen biotechnologie. Picopoint uit Amsterdam is een technologieleverancier voor providers van draadloos internet (wireless isp's).

Deel dit bericht

17 Reacties

Wilson

Even een algemeen vraagje over de fast 50 …. Is het niet zo dat alleen bedrijven die hun omzet gegevens opgeven aan Del&Touche in deze lijst worden opgenomen? Het lijkt me, indien dat het geval (en dat was inderdaad zo in het verleden), dat deze lijst dan een onvolledig, of zelfs scheef beeld geeft van de prestatie van een aantal van deze bedrijven!

Vincent Everts

Wat een waardeloze lijst. Omzet verhoging….. Het is werkelijk zo'n groot verschil of je van 50k naar 250k euro gaat of van 2 naar 8 miljoen. Verder is het een groot verschil of je websites bouwt in nederland of een stuk software maakt wat iedereen in europa gebruikt. Bibit is een goed interessant bedrijf met een mooie positie. Maar voor de rest vind ik Tom Tom interessant. Overal in europa kom je het bedrijf tegen en het groeit tegen de klippen op. Ik vind de lijst maar een zeer vreemde op foute criteria opgestelde lijst. Valt me erg tegen. Is dit nu de top 50 van nederland? mvg VIncent Everts

Bob Crébas

Nee dit is de echte top 50 natuurlijk niet. Dan stond ons clubje er wel in (misschien wel bovenaan, maar ik weet niet wat Deloitte nog meer over het hoofd ziet). In 1998 bestond ons internetbedrijfje nog niet en dit jaar maken we meer dan 3 miljoen winst. Hoeveel % groei is dat? Groet,Bob Crébas

Johan

@wilson, je hebt gelijk, maar zoals met alle top 100 wordt er altijd een vertekend beeld gecreeerd. De wereldkampioen hardlopen is wellicht niet de snelste ter wereld, maar wel de snelste die mee doet. Als er andere bedrijven ook mee willen doen is een van criteria dat de omzet gegevens bekend gemaakt moeten worden. Als een bedrijf dit niet wil (of misschien niet weet van dit soort 'wedstrijden'),is dat pech en staan ze niet bij dit soort lijsten. Heb je een specifiek bedrijf in gedachten?

Ate van der Meer

Hoge bomen vangen veel wind, nu maar hopen dat het geen Populieren zijn anders vallen ze binnenkort nog om! Dan liever een langzaam groeiende Eik of forse Kastanje om in de beeldspraak te blijven. Daarnaast is omzet mooi, winst is echter beter Groet Ate van der Meer Snakeware

Wilson

Het vreemde aan dit soort lijstjes en bedrijfjes is dat ze wel hun gegevens aan die soort rangen en standen willen vrijgeven (lijkt wel of het alleen om de omzet gaat en niet andere financiele kerndata) maar tegelijkertijd is deze info niet op te vragen bij de openbare instanties. Persoonlijk denk ik dat Bibit met zo'n stijging het niet slecht doet, ik ken ze niet, maar hoe verhoud zich dat met balansgegevens bijvoorbeeld. Mij lijkt het dat die een zeer commercieel gedreven lijst is, inderdaad wie zijn gegevens niet wil geven of er niets van af weet heeft pech, maar men mag wel duidelijker maken dat dit op basis is van vrijwilligheid en op basis van de bij D&T bekende gegevens. Ik zal mijn management vragen ook in te sturen volgend jaar, op basis van de laatste 5 jaar zouden wij dit jaar tussen 5 en 10 komen te staan!

2e Hans

Bob, 2e hands spulletjes verkopen maakt nog geen internetbedrijf hoor

henkiiiiie

en subsidiegeld gebruiken voor het opzetten ervan al helemaal neit!

Taco

Het is show-time. Fantastische lijst. Mensen die hier kritiek op hebben begrijpen er niets van. Het gaat in deze business om illusie om het gevoel er even bij te horen. Dit is entertainmaint. Investeerders in een van deze bedrijven gaan niet voor rendement. Ze gaan voor het gevoel "eigenaar te zijn van een microsoft". Daar horen dit soort wedstrijden plus de publiciteit bij.Het is jammer dat super entertainers als Tryllian en Smarthaven er niet meer zijn. Deloitte en Touche is de EndeMol van de ict entertaining industrie.Neem nou Tie Holding nummer 41. Is in nederland wereld beroemd haalt het NOS journaal. Als je daar eigenaar van bent ben je een beetje eigenaar een celeberty.Of Tryllian ook altijd door Deloitte en Touche genoemd als topper. Eigenaar van een celeberty te zijn mag best wat kosten. Er is toch geen hond die denk daar ooit geld uit zou komen. En dat is ook helemaal niet de bedoeling. Fantastische bedrijven op die lijst, kosten een paar centen als investeerder. Maar daar krijg je puur vermaak voor terug.

Koos Koets

Echte leeuwen opereren vanuit het donker, het zijn de gieren die bij daglicht de restjes mogen opeten. Kortom, de bedrijven waar het echt goed mee gaat, hebben geen behoefte om in zo een lijstje te staan.

ANONIEM

Vaag dat er (nog) steeds bedrijven in staan die alleen maar verlies maken of een negatief eigen vermogen hebben zoals Nedstat (nr 14) en Surfboard (nr 8).

johan

Verbazingwekkend dat zoeiets onschuldigs als een top 50 'snelstgroeiende' bedrijven zoveel frustratie losmaakt bij de mensen! @anoniem, dit is ten eerste niet waar , veel bedrijven hebben wel degelijke een positive balans en maken winst. Ten tweede is dit niet echt relevant, de meeste bedrijven moeten investeren om te groeien, om geld voor deze investering bij elkaar te krijgen wordt er in een of andere vorm geld geleend. @Koos Koets, welke bedrijven heb jij in gedachten? Dit is wel een heel makkelijk statement, maar zoals eerder gezegd: 'De wereldkampioen hardlopen is wellicht niet de snelste ter wereld, maar wel de snelste die mee doet. Als er andere bedrijven ook mee willen doen is een van criteria dat de omzet gegevens bekend gemaakt moeten worden. Als een bedrijf dit niet wil (of misschien niet weet van dit soort 'wedstrijden'),is dat pech en staan ze niet bij dit soort lijsten. 'Jammer voor al die schuchtere bedrijfjes die in eigen isolement woekeromzet groei door maken dat inderdaad naamsbekendheid uiteindelijk nodig zal zijn om echt groot te worden. (ken jij een groot bedrijf dat verder niemand anders kent?) @Bob Crébas, jammer als je bedrijfje nog niet bestond, een van de criteria is minimum omzet in het basis jaar, een ander criterium is dat het bedrijf al een paar jaar moet bestaan. Deze regels zijn inderdaad bedoeld om niet de eendagsvliegjes eruit te pikken.Misschien kan je volgend jaar meedoen. Ik denk helaas dat als jouw houding een afspiegeling is van de moraal binnen je bedrijf, het bedrijf misschien niet meer bestaat bij de volgende ronde, in elk geval success! @Vincent Everts, Er is inderdaad een groot verschhil tussen omzet van 50K 250k euro gaat of van 2 naar 8 miljoen, maar tegelijkertijd gaat deze wedstrijd om omzet groei en niet om absolute omzet (of winst), waarschijnlijk zouden bedrijven als Shell,Ahold etc dan toch de komende jaren de lijst domineren, grote omzet + winst, maar misschine wel negatieve groei. Als jouw interesse bij dit soort bedrijven ligt zijn er andere lijstjes, kijk maar in de financial times, beursbladen etc. Deze 'wedstrijd' was voor snelle groeires. Tom Tom is inderdaad een interssant bedrijf dat overal in europa software verkoopt, maar dezelfde soort verhalen zullen ook wel voor de andre toppers gelden. @Ate van der Meer, en bonsai boompjes worden wel volwassen maar blijven altijd klein… De grootte van het bedrijf heeft niets met omzet groei te maken

Wilson

Frustratie is wel een erg groot woord. Meer verbazing en verwondering. Verbazing dat dit een onvolledig overzicht is, verwondering dat de lijst gemaakt is op basis van gegevens die de bedrijven zelf aanleveren. En ook de hierboven gemaakte opmerking over subsidie gelden, winsten en berekenwijze kan geheel onderschrijven. Bibit maakt bijvoorbeeld reclame met hun prestatie, maar inzicht in cijfers etc kan niet worden gegeven (ik heb ze gebeld!). Dus hoe kun je nu controleren hoe goed het echt gaat.

Johan

@wilson,Reclame is niet echt het goede woord lijkt mij, misschien dat ze het op de website zetten, maar ik heb nog nergends in de 'vakbladen' een reactie/advertentie van Bibit gezien (buiten de interviews die met de nr 1 positie gepaard gaan), Wellicht kan Deloitte en Touche de cijfers wel geven, tenslotte zullen zij toch enige objectiviteit moeten aanhouden (accountants verklaringen, jaaroverzichten) om zelf geloofwaardig te blijven. FEM buisness bijvoorbeeld vind de top 50 wel representatief:"De door Deloitte & Touche uitgeschreven 'groeicompetitie' vergelijkt de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland op basis van omzetgroei in de laatste vijf jaar. De economisch zware tijden ten spijt: nog altijd bestaat er vertrouwen in het groeiperspectief van deze ondernemingen. Het Technology Fast 50 programma wordt wereldwijd uitgevoerd in nagenoeg alle geïndustrialiseerde landen en wordt algemeen (h)erkend als de meest objectieve industrieranglijst voor de technologiesector. "

Paul van Keep

Wilson, de lijst is inderdaad opgesteld op basis van cijfers die door de bedrijven zelf zijn aangeleverd. Maar dat kan ook niet anders, waar zou je de cijfers dan vandaan willen hebben.Overigens baseert Deloitte zich op de jaarrekeningen die alle deelnemers moeten overleggen willen ze aan de Fast 50 meedoen. Bij de top 3 staan bovendien omzet & winstcijfers 2002/2003. Die kan je dus prima controleren. Paul van KeepSumatra (nr 2)

Taco

Wat een gezeur. Het is gewoon leuk zo'n lijst.Was smarthaven ook niet eens aangemerkt door Deloitte en Touche als topper in de vijftig hottest companies.Terwijl niemand weet wat die jongens zitten te knutsellen, geweldig. Jongens het is showtime. Misschien verkoopt Bibit heel veel aan Sumatra Software en Sumatra Software op zijn beurt alles weer aan Bibit en staan ze zo samen leuk bovenaan en maken ze enorme verliezen. Misschien geven ze iedere klant die een Euro bij ze besteed twee Euro cadeau. Wat maakt mij dat uit zolang het mijn geld niet is.Wilson je gaat bij de nummer 1 in de hit parade ook niet kijken of de zanger wel kan zingen zonder microfoon. Mijn advies gewoon genieten van zo'n lijst misschien is er nog ergens een gratis borrel om een en ander te vieren.P.S. Ik ben ooit nog op een borrel geweest om de samenwerking tussen KBB-Vendex en Hot Orange te vieren.Gewoon lekker drinken en niet zeuren dat bij Vendex niemand op de hoogte is van zo'n overeenkomst.

Pete Richards

Leuk moddergevecht. Bedrijven moeten hun omzet sowieso bekend maken aan de Kamer van Koop Handel, al kan dat met een flinke vertraging van jaren. Maar het is niet alsof ze opeens hun kroonjuwelen afgeven aan Deloitte. Ik me verder wel vinden in het commentaar van Vincent Evers. Wat dat betreft lijkt de Intermediair Top 20 een beter beeld te geven. Daar was TomTom nr. 1 dit jaar…Al komen ook daar Bibit en Nedstat in terug. http://www.intermediair.nl/Weekblad/weekblad/juni03/25top20.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond