Deel dit artikel
-

De bibliotheek thuis gaat naar de cloud

Het online platform Bieblio wil de grootste online boekenkast van Nederland worden. Gemiddeld kopen Nederlanders 17 nieuwe boeken per jaar. Die kunnen ze nu uitlenen via internet.

Initiatiefnemer Jipio begon in 2011 met de ontwikkeling van een ruil- en deelplatform en lanceert vandaag een deelplatform voor boeken in Nederland. Deelname is gratis en kan al met een Facebook account. “Het platform is voortgekomen uit Jipio. Gebruikers gaven aan dat ze een specifiek platform wilden voor boeken en speelgoed,” zegt Johan Trip van Jipio. “Speelgoed gaat we later dit jaar doen.”

Het platform is te gebruiken via het web en mobiele applicaties op iOS en Android. Met de app kan men boeken toevoegen en zoeken op trefwoord of relatie. Met de planner weet je wanneer iets beschikbaar is en wanneer je het terug moet brengen. De deelnemers moeten zelf de verzendkosten met elkaar verrekenen, maar Trip gelooft dat het merendeel van de boeken lokaal worden uitgeleend. “Dat zie je ook bij andere leenplatforms’.

Bieblio kent twee inkomstenbronnen. Er komt een premiumversie voor vijf euro per maand, waarbij gebruikers de nieuwste boeken kunnen lenen. Bieblio levert zelf de vijf populairste boeken per maand. Daarnaast lenen boekhandels ook zelf boeken uit, maar daar moeten ze wel voor betalen. “Het idee is dat we reclame voor ze maken als je een boek van ze leent.”

De gemiddelde bibliotheek heeft tienduizend boeken te leen, Trip schat de potentie van het netwerk op vijftienduizend boeken. “Natuurlijk moeten we afwachten of we voldoende deelnemers krijgen, want dan wordt het pas echt waardevol.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond