Deel dit artikel
-

Big Bang: prijs Facebook-aandeel 38 dollar (update)

Een aandeel Facebook gaat 38 dollar kosten. Met 241 miljoen uitstaande aandelen haalt het bedrijf 16 miljard dollar op. Daarmee wordt de beursgang van Facebook de grootste na VISA, dat met zijn IPO in maart 2008 19 miljard dollar uit de markt haalde.

Facebook zou eerst 337,4 miljoen aandelen uitgeven, maar dat is met 25 procent verhoogd naar 421 miljoen.

Nederlandse beleggers konden overigens niet inschrijven, doordat de toewijzing geheel via Amerikaanse banken loopt. Morgenmiddag vanaf half vier kunnen beleggers wel direct in RBS turbo’s long op Facebook handelen. Het zal een paar weken duren voordat beleggers met turbo’s ook op een daling kunnen speculeren.

Zakenbank Goldman Sachs verkoopt naar verluidt 1 miljard dollar aan Facebook aandelen. 28,7 miljoen van de 65,9 miljoen aandelen heeft het bedrijf voor eigen gebruik ingekocht. Een ander deel is bedoeld voor rijke klanten.

Volgens de Seattle Times zou ook Microsoft kunnen profiteren van de beursgang. Het bedrijf heeft een belang van 1,8 procent in Facebook, waarvoor in 2007 240 miljoen werd neergeteld. Dat zou nu wel eens 1,6 miljard kunnen worden. Microsoft gaat 6,6 miljoen aandelen verkopen, wat neerkomt op ongeveer 250 miljoen dollar.

Ook U2-zanger Bono gaat flink aan de beursgang verdienen, waarmee hij de rijkste popster op aarde wordt. Zijn investeringsbedrijf Elevation Partners nam in 2009 een belang van 2,3 procent in Facebook voor 90 miljoen dollar. Dat belang zal zo’n 1,5 miljard dollar waard zijn.

Oprichter Mark Zuckerberg zal morgen behoren tot de tien rijkste Amerikanen. Ook de staat Californië wordt er niet slechter van. Via belastingen zal iets van 2 miljard dollar binnenkomen. De gemeente Menlo Park, waar de onderneming is gevestigd, denkt dat Facebook  voor 24 miljoen dollar zal bijdragen aan de lokale economie.

Bloomberg TV (link) gaat deze hele avond over de beursgang van Facebook.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond