Deel dit artikel
-

Bijna acht ton subsidie voor onderzoek zorgrobot

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam krijgen bijna 800.000 euro voor onderzoek naar een zorgrobot die fysiek beperkte ouderen helpt bij sociale interactie.

Voor het project TERESA (Telepresence Reinforcement-learning Social Agent) ontvangen onderzoekers een subsidie van in totaal drie miljoen euro, waarvan bijna achthonderdduizend euro voor de Universiteit van Amsterdam, binnen het Seventh Framework Program (FP7) van de EU.

Het doel van het TERESA-project – onder leiding van UvA-wetenschapper Shimon Whiteson in samenwerking met Maarten van Someren – is om een sociaal intelligent telepresence robotsysteem te ontwikkelen. Veel mensen leven geïsoleerd omdat ze zich niet of lastig kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte. TERESA’s telepresence-mogelijkheden zullen hen in staat stellen om op afstand sociale contacten te onderhouden.

Mensen kunnen op afstand een robot aansturen en zo communiceren met andere personen. Het TERESA-systeem zorgt ervoor dat de robot automatisch in groepen mensen navigeert, zich sociaal wenselijk gedraagt en een acceptabele houding aanneemt in interactie met personen, zonder dat de bestuurder dat hoeft aan te sturen.

Daartoe moeten de cognitieve robotsystemen nog wel verder worden verbeterd. De wetenschappers willen niet alleen nieuwe inzichten genereren in sociaal normatief robotgedrag, ook ontwikkelen ze nieuwe algoritmes voor de interpretatie van sociaal gedrag, voor het navigeren in door de mens-bewoonde omgevingen en voor het controleren van lichaamshoudingen op een sociaal intelligente manier.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse partners waaronder de Universiteit Twente, het Imperial College Londen en Universidad Pablo de Olavide in Sevilla.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond