Deel dit artikel
-

Binnenkort Fiber to the Farm

De provincies moeten een bijdrage leveren voor de aanleg van breedband in buitengebieden. Dat bepleitte adviseur Frans Schrijver van Scriptel gisteren op het Breedband Congres in Laren.

De schattingen lopen nogal uiteen, maar drie procent van de Nederlanders heeft geen breedbandverbinding. Het gaat om zo’n 200.000 tot 500.000 geïsoleerde woningen op het platteland. In deze ‘buitengebieden’ wordt vaak wel ADSL aangeboden, maar door de grote afstand tot aan de centrale komt de snelheid in veel gevallen niet boven de 1 Mbps uit.

Dat is ver onder het Europese streven van 30 Mbps, waarover iedere Europese burger binnen enkele jaren zou moeten beschikken. Het verschil met stedelijke gebieden is zo langzamerhand ook erg groot aan het worden. De gemiddelde snelheid via kabel kruipt al een eind richting 50 Mbps.

De buitengebieden vormen ook vaak een probleem bij de aanleg van glasvezel. De kosten daarvan zijn te hoog. Adviseur Frans Schrijver vindt dat aanbieders en gemeenten graafwerkzaamheden moeten combineren, zo vertelde hij op het Breedband Congres van marktvorser Telecompaper. Juist het graven is wat breedband duur maakt. Ook zouden klanten een eigen bijdrage moeten betalen. Het gat dat overblijft moet volgens Schrijver worden ingevuld door provincies. “Drie procent is niet veel, maar we moeten zorgen dat heel Nederland breedbanddekking krijgt.”

De vraag is alleen of de techniek de problemen niet gaat oplossen. LTE, de volgende generatie mobiele telefonie, biedt theoretische snelheden tot 100 Mbps, maar zal voorlopig nog duur zijn. Bill Wijdeveld van satellietbedrijf ASTRA Benelux begrijpt de discussie niet, zo liet hij gisteren weten. Zijn bedrijf biedt via ASTRA2Connect reeds 4MBps voor 24 euro per maand. Geen kabelsnelheden, zo geeft hij toe, maar wel degelijk oplossing voor de buitengebieden voor de komende vijf jaar. Na de zomer gaat zijn bedrijf 20 Mbps aanbieden. De benodigde hardware kost eenmalig vierhonderd euro.

Volgens Arent van der Feltz, VP Corporate Development van Ziggo, is het alleen niet verstandig om het breedbandaanbod tot satelliet te beperken. Ook in het buitengebied moet de consument kunnen kiezen. “We zullen met zijn allen een oplossing moeten zoeken”.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond