Deel dit artikel
-

Wat brengt 2014?

Net zomin als 2013 was te voorspellen (wie had bijvoorbeeld gedacht dat Microsoft Nokia zou overnemen?), zo laat ook 2014 zich niet uittekenen. Maar een paar concrete dingen weten we in elk geval (bijna) zeker. Een overzicht van wat er komen gaat.

Economie
De Nederlandse economie kruipt dit jaar langzaam uit de recessie. De koopkracht van Nederlandse huishoudens neemt toe met een procent. Of de consument daardoor meer gaat uitgeven moet nog worden afgewacht. Nederlanders zijn in elk geval een stuk positiever naar de toekomst van de Nederlandse economie dan in voorgaande jaren. De uitwerking op online bestedingen laat zich moeilijk voorspellen, maar wellicht is de Amerikaanse internetadvertentieomzet een voorbode: die is gestegen naar recordhoogte. 2014 wordt in elk geval een WK-jaar, altijd goed voor de omzet van consumentenelektronica. Het EK voetbal van 2012 leidde tot miljoenen extra omzet, ook in de supermarkt.

SEPA
Op 1 februari wordt SEPA (Single Euro Payments Area) van kracht. Het nieuwe betalingssysteem is dan wettelijk vereist voor alle landen binnen de Europese Unie. Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number). Zo moeten software en andere processen aangepast worden aan het langere IBAN-rekeningnummer en de verschillende nieuwe Europese SEPA-betaalproducten, zoals de girale overschrijvingen en automatische incasso. Het belangrijkste online betaalmiddel iDEAL was in maart 2013 al aangepast. Alle aangesloten banken hadden de migratie toen reeds afgerond. Een deel van het MKB schijnt nog achter te lopen.

4G
In maart zal de uitrol van KPNs 4G-netwerk voltooid zijn met een dekking in heel Nederland. De andere aanbieders zijn dan nog niet zover. T-Mobile rekent op medio 2014, Vodafone streeft naar april 2015. Hekkensluiter wordt Tele2, de enige nieuwe provider die in 2012 4G-frequenties kocht bij de telecomveiling.

Telecommarkt
In het voorjaar neemt het Europees Parlement een besluit over het controversiële plan van Eurocommissaris Neelie Kroes over een uniforme telecommarkt. Zo wil Kroes roaming afschaffen per 1 juli 2016. De kans dat het in zijn geheel wordt overgenomen is niet erg groot. Europarlementariers vinden het plan te radicaal en de uitkomsten te onzeker.

Ziggo
Vandaag treedt René Obermann aan als nieuwe CEO van Ziggo. Hij verlaat daarvoor de post van directievoorzitter van Deutsche Telekom. Mogelijk zal er dit jaar meer duidelijkheid komen over een overname door Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC. Mocht het zover komen, dan zullen toezichthouders dat eerst nog moeten goedkeuren. Daar zou best nog eens veel tijd overheen kunnen gaan. Bij Deutsche Telekom is Tim Höttges (51) als CEO begonnen.

Microsoft
Microsoft kiest rond mei een nieuwe CEO. Het bedrijf wilde aanvankelijk nog voor de jaarwisseling een nieuwe CEO aanwijzen, maar de aanvankelijke short list bevatte kennelijk niet de juiste kandidaat. Het softwarebedrijf komt dit jaar niet met grote producten, afgezien van SQL Server. Begin 2014 krijgen Exchange, SharePoint en Office Service Pack 1 updates. Een nieuwe Office voor Mac (OSX) wordt in april verwacht. Ook moet Office nog worden aangepast voor de nieuwe vormgeving van Windows 8.1. De volgende versie van Windows (8.2) zou volgens de jongste geruchten pas in 2015 moeten komen. Microsoft eindigt wel de ondersteuning voor het ruim tien jaar oude Windows XP op 8 april, mogelijk zullen veel bedrijven dan alsnog op recentere versies van Windows overstappen.  In het voorjaar vernieuwt Microsoft Windows Phone naar 8.1. En rond maart of april lanceert Microsoft eindelijk de XBox One in Nederland.

Apple
Het wordt een spannend jaar voor Apple, zoals CEO Tim Cook in een kerstboodschap aan zijn werknemers aankondigde. In elk geval gaan we dit jaar een aantal nieuwe producten zien. Of dat een iWatch zal zijn moet nog worden afgewacht (er zijn verhalen over productieproblemen), en ook de toekomst van iTV blijft nog onzeker. Een dezer dagen lekten al wel (niet bevestigde) details over nieuwe producten uit: een groot formaat iPhone zou in mei moeten verschijnen, een 12,9 inch iPad voor het onderwijs in oktober. Of Apple ook komend jaar weer een nieuwe versie van MacOS X zal weggeven is de vraag. De druk van een nieuwe Windows is er dit jaar even niet.

Samsung
De Zuid-Koreanen zullen ook niet stil zitten dit jaar. Zeker is de komst van nieuwe tablets, waaronder een goedkope Galaxy Tab die zo’n honderd euro moet gaan kosten, en de 12,2 inch Galaxy Note. Eind februari toont Samsung in Barcelona zijn eerste smartphones met het eigen Tizen OS, die het bedrijf minder afhankelijk moet maken van Android. Samsung gaat dit jaar mogelijk smartphones uitbrengen met twintig megapixel-camera’s. De S5, die begin dit jaar wordt verwacht en mogelijk ook in Barcelona wordt getoond, zou een zestien megapixel camera krijgen.

Google
Google brengt komend jaar eindelijk Google Glass op de markt. De grote vraag is tegen welke prijs. Tot nu toe betaalden early adopters vijftienhonderd dollar voor de slimme bril. De televisiedongel Google Chromecast komt dit jaar beschikbaar in meerdere landen. Verwacht wordt dat Google komend jaar Google TV volledig zal vernieuwen en daarvoor de naam Nexus zal hanteren, bekend van zijn smartphones en tablets. De opvolger van Android 4.4 zal ongetwijfeld in het najaar verschijnen, sommige analisten houden al voorzichtig rekening met ondersteuning voor 64 bit applicaties.

Amazon
De online retailer zal zich later dit jaar vermoedelijk nog meer gaan begeven op het gebied van consumentenelektronica. Analisten verwachten een door Amazon ontwikkelde smartphone en een decoder voor televisie. Het kastje zou eerst al rond kerst verschijnen, maar dat wordt volgens geruchten nu ergens halverwege 2014.

De voorspellingen van Google topman Eric Schmidt:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond