Deel dit artikel
-

Britse premier wil belastingontwijking Google aanpakken

De Britse premier David Cameron heeft wereldleiders van de G8 opgeroepen om belastingontwijking door multinationals als Google tegen te gaan.

Aan Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin en anderen schrijft Cameron dat ‘we onze belastingbetalers duidelijk moeten maken wie er hard werken en daarvoor belasting moeten betalen en redelijkerwijs mag worden verwacht dat anderen ook aan hun verplichtingen voldoen.’

Vorige maand werd bekend dat Google allerlei ingenieuze sluipwegen bewandelt om belastingafdracht te vermijden. De inkomsten van Google gaan naar Ierland, dan via een Nederlandse holding naar Bermuda en uiteindelijk weer terug naar Ierland. Het bedrag dat Google wegsluist zou over de laatste drie jaar zijn verdubbeld. De Britse belastingautoriteiten liepen in 2011 alleen al 2,6 miljard pond mis. Daardoor bleef er slechts tweehonderd miljoen over voor de schatkist.

Ook Amazon en Starbucks ontduiken hun fiscale verplichtingen via financiële constructies.

De British Mail citeert vandaag belastingadviseur Richard Murphy die zegt dat alleen het management van de multinationals beter wordt van dit soort constructies. Ook wordt op deze wijze geen dividend aan aandeelhouders uitgekeerd.

Engeland heeft dit jaar het voorzitterschap van de G8 op zich genomen, en Cameron wil nu ‘harde maatregelen’.

Deel dit bericht

4 Reacties

AnZo

Toch wel een wat vreemd verhaal, aangezien Bermuda onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Eerst maak het VK zo’n belastingparadijs constructie mogelijk en nu klagen ze dat het bestaat. Typisch verhaaltje van boter op het hoofd?

Jan Libbenga

Dat klopt niet. Bermuda is onderdeel van de Britse kroon, net als Jersey en Guernsey, het zijn gebieden die onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen, maar geen deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk zelf. Dus ook hun eigen fiscale beleid voeren.

Mark Vletter

Handig filmpje daarover: “The Difference between the United Kingdom, Great Britain and England Explained”

http://www.youtube.com/watch?v=rNu8XDBSn10

Vincent

Er wordt in het artikel gesproken over belastingontduiking maar daar is helemaal geen sprake van. Wel ontwijking inderdaad maar dat is geheel legaal.
Je hebt vrijheid van vestiging, anders mochten wij ook geen business meer doen in Belgie en Duitsland.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond