Deel dit artikel
-

Buitengerechtelijke incassokosten aan banden gelegd

Onredelijk hoge incassokosten zullen voortaan aan banden worden gelegd. De vergoeding voor incassokosten mag alleen nog worden berekend als percentage van het bedrag dat de schuldenaar aan de schuldeiser is verschuldigd, met een minimumbedrag van veertig euro.

De Eerste Kamer heeft woensdag een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aanvaard, dat op 1 juli 2012 in werking treedt. Opstelten wil vooral consumenten beter beschermen tegen te hoge incassokosten. De norm voor vergoeding van incassokosten die nu in de wet is opgenomen, geeft vaak onvoldoende houvast om vast te stellen welk bedrag precies is verschuldigd. Hierdoor wordt in de praktijk met enige regelmaat te veel in rekening gebracht.

De schuldeiser – een webwinkel of andere dienstverlener; vooral telecombedrijven maken gebruik van incassobureaus om achterstallige betalingen binnen te halen – is straks ook verplicht eerst een aanmaning te sturen, voordat hij de incassokosten in rekening kan brengen. Op die manier krijgt de schuldenaar veertien dagen de gelegenheid om alsnog de vordering te voldoen. De regeling geldt voor vorderingen ongeacht de hoogte.

Voortaan mag niet meer dan 150 euro aan incassokosten worden gevraagd als een rekening van 1.000 euro niet is betaald. Daarnaast geldt een maximum. Voor vorderingen van 1 miljoen euro en meer bedragen de incassokosten maximaal 6.775 euro. Wanneer het vorderingen tussen bedrijven onderling betreft, kunnen zij afwijkende afspraken maken over de hoogte van de incassokosten.

Deel dit bericht

3 Reacties

Casper

Nou dat is weer goed nieuws ik weet nog dat ik voor schuld van 100 euro naar een jaar 450 euro was geworden. niet te geloven hoe wordt je rijk. raarste is je kan het even niet betalen en wordt gelijk naar incasso gestuurd met een voors rente er boven op. I toch niet te geloven je kan het niet betalen maar je moet later met hoge rente betalen aan de Incasso

Gast

Ik zie nergens een beneden-limiet voordat er een incasso uitgeschreven mag worden. Dat zou betekenen dat voor een incasso van, zeg 40 euro een opslag van 100% moet betalen. Lijkt me een beetje van de pot gerukt.

150 euro op 1.000 is 15%. Misschien, om daar een evenwicht in te brengen, moet het minimum te incasseren bedrag dan ook maar op 265 euro gezet worden (40 * 100/15) ?

P.s.
Ik heb al eens een aanmaning + boete gehad voor een verschil van betaling van beneden de 4 gulden (ja, lang geleden). Zou lachen zijn als dat met deze nieuwe regels een incasso-traject in zou gaan. 🙁

Barry

Wat ben ik blij dit te lezen ik heb een rekening van 1080 euro bij Vodafone en heb nu loonbeslag van 17.000 euro ja je leest het goed, ik ga ook hart van Nederland een mail hierover sturen.
Dit heb ik bij v Vleuten incasso IJmuiden
Hoe kom ik hier ooit uit pffffff hufters

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond