Deel dit artikel
-

Centraal Boekhuis verdubbelt distributie e-books

Centraal Boekhuis (CB) verzorgde in 2011 de distributie van meer dan 740.000 e-books, een verdubbeling vergeleken met 2010. Dit jaar wordt weer een dubbele omzet verwacht.

Het aanbod van e-booktitels lijkt in een stroomversnelling te komen. Van vrijwel iedere nieuwe boektitel verschijnt tegenwoordig ook direct een digitale versie, zo leert bestudering van de aanbiedingscatalogi van de grote uitgevers voor dit voorjaar. Het totaalaanbod is overigens nog altijd beperkt te noemen, omdat er nog een grote achterstand is in het digitaliseren van titels (circa 12.000 e-booktitels op 80.000 leverbare fysieke titels).

Centraal Boekhuis levert in Nederland en Vlaanderen aan circa 100 e-bookverkopers. Het zorgt dat de ondernemers de digitale boeken van de uitgevers kunnen leveren aan de consument en dat de verkooptransactie tussen uitgever en verkoper financieel wordt verwerkt. Centraal Boekhuis zorgt verder dat de titels en titelinformatie in opdracht van uitgevers bij de verschillende aanbieders met een eigen ‘titeldatabase’ up-to-date wordt gehouden. Daarnaast verwerkt men als ‘aggregator’ alle verkoopgegevens zodat de uitgever één overzicht heeft van al zijn verkopen en de daaruit volgende financiële resultaten.

De komst van een centraal digitaal platform voor e-books in het najaar van 2011 is een belangrijke stimulans voor het succes van e-books, stelt het Centraal Boekhuis. Dit was een gezamenlijke wens van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en Groep Algemene Uitgevers (GAU). Centraal Boekhuis kan nu ook e-books leveren aan zogenaamde ecosystemen, zoals de iBookstore van Apple. Naast Apple hebben ook andere, nieuwe verkopers op de Nederlandse markt hun entree gemaakt, zoals Hema en Kobo.

Centraal Boekhuis breidt in de eerste maanden van 2012 de dienstverlening voor e-books verder uit, in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties van KBb en GAU. Belangrijke verbeteringen zijn er te verwachten op het gebied van titelinformatie en metadata en mogelijkheden om ook ‘in the cloud’ e-books te kunnen lezen, waarbij het een en hetzelfde e-book op verschillende apparaten is te lezen.

Deel dit bericht

1 Reactie

marcel

Volgens mij heeft het CB 800.000 fysieke titels ipv 80.000.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond