Deel dit artikel
-

CES: Apps voor auto’s

Ook autofabrikanten komen er zo langzamerhand niet omheen: apps. Inclusief API’s (programmeerinstructies) ten behoeve van ontwikkelaars. GM en Ford maakten op CES hun plannen bekend.

Het is nog niet zover dat autofabrikanten appontwikkelaars toegang geven tot cruciale informatie van motoren en andere onderdelen van de auto, maar dat moment kan niet ver meer weg zijn. General Motors en Ford lanceerden maandag ontwikkelgereedschap voor hun volgende generatie infotainmentsystemen op het dashboard.

General Motors demonstreerde apps van onder meer TuneIn, Slacker en The Weather Channel. Die komen overigens pas volgend jaar op de markt, als de eerste auto’s worden voorzien van de nieuwe technologie. GM vervangt daarmee zijn huidige infotainmentsystemen in bijvoorbeeld de Buick en Chevrolet modellen.

Ford kondigde gisteren op de CES niet minder dan negen applicaties aan, onder meer van de Wall Street Journal, Rhapsody, Aha Radio en Amazon. Het Amerikaanse bedrijf onderscheidt een aantal categorieën, zoals nieuws en informatie en muziek en entertainment.

Bij Ford moeten de apps eerst op een smartphone worden geïnstalleerd en dan met Bluetooth (Android) of een kabel (iOS) worden overgezet.

Anders dan bij smartphones, tablets en televisies zijn er nog geen standaard omgevingen voor appgebruik in auto’s. Vooralsnog zullen ontwikkelaars dus voor elk merk apart moeten programmeren. Een andere belangrijke beperking is dat hardware in auto’s niet snel vervangen kan worden en ontwikkelingen op dat gebied dus sowieso trager verlopen.

Dat de fabrikanten apps serieus nemen blijkt wel uit een door GM gesponsorde Hackathon in het Palms Hotel in Las Vegas, waar 450 ontwikkelaars in 36 uur een app mochten ontwikkelen. Volgens GM zitten er zeker tien tot vijftien serieuze ideeën tussen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond