Deel dit artikel
-

Matige opmars van NFC in huishoudens

De draadloze communicatietechnologie NFC is een hype in de mobiele telecomsector. De fabrikanten van consumentenelektronica volgen de hippe trend vooralsnog schoorvoetend.

Vorige week eindigde de Amerikaanse elektronicabeurs CES. Kijkend naar het aantal productdemonstraties op YouTube is nu langzaam de stand op te maken. Gekeken naar het aantal verschillende NFC-demonstraties, blijkt de oogst vrij mager. De diversiteit in het aantal getoonde toepassingsgebieden is klein.

Intel en NXP laten zien hoe online shoppen en internetbankieren makkelijker kunnen worden. De consument hoeft enkel zijn pasje, of een andere chipdrager, langs de computer of een terminal te vegen om zich te authenticeren en te betalen:

Maar NFC-chips zijn niet enkel geschikt om met externe, commerciële partijen te gebruiken. Chipmaker Broadcom toonde hoe alle afzonderlijke elektronica in een huis aan elkaar verbonden raken. Iemand die een film op zijn telefoon kijkt, bijvoorbeeld, kan deze met een enkele handeling zo overdragen naar het tv-scherm.

Andersom werkt het ook. Sony demonstreert hoe de status van een mobiele telefoon verandert, wanneer hij zich in een andere omgeving bevindt. De gedachte achter deze demontratie is dat een mobiel anders is ingericht voor het slapen gaan, dan tijdens een drukke kantoordag.

De meest eenvoudige NFC-installatie is niet verrassend, maar is nog altijd geen praktijk van alledag. RIM laat zien hoe twee eigenaren van een Blackberry data met elkaar uitwisselen. Deze schets is illustratief voor wat gangbaar wordt op alle nieuwe high end smartphones.

Vandaag verschijnt het rapport Technology, Media & Telecom Predictions 2012 van Deloitte, met daarin een verwijzing naar NFC. Het adviesbureau stelt dat er in 2011 zo’n vijftig miljoen apparaten met NFC-mogelijkheden werden verkocht. In het nu lopende jaar zullen dat er 200 miljoen zijn en volgend jaar 300 miljoen.

Foto: Alexis Rondeau (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond