Deel dit artikel
-

Cisco bovenaan in Emerce 100

Cisco Systems heeft het beste imago van de e-businessbedrijven in Nederland. Dit komt naar voren in het onderzoek Emerce 100, dat Emerce deze week publiceert als bijlage bij Emerce Magazine. Op de tweede plaats in het onderzoek eindigt McAfee, de nummer drie positie is voor Google.

De Emerce 100 is een onderzoek naar het imago van e-businessbedrijven in Nederland. Het ging om de vraag hoe deze bedrijven overkomen bij hun klanten en potentiële klanten. Een interessante kwestie voor leveranciers, want perceptie gaat vooraf aan een mogelijke klantrelatie.

De Emerce-redactie heeft deze zomer een eerste lijst aangelegd van kanshebbers voor een positie in de Emerce 100, met daaraan toegevoegd een categorisering, om zo ook bedrijven op hun eigen terrein met elkaar te kunnen vergelijken. Tot de categorieën behoren onder meer Online marketing, Telecom & mobiel en Webdesign & webdevelopment. Na het samenstellen van de eerste lijst volgde een oproep aan lezers van zowel Emerce Magazine als de site om ook een shortlist te leveren. De lijst zwol aan tot een omvang van enkele honderden bedrijven, waarna de Emerce redactie een eerste selectie heeft gemaakt. Criteria daarbij waren onder meer positie in de markt, klantenbestand en het werk. Er bleven 263 bedrijven over die meededen aan het onderzoek.

Het onderzoek is vervolgens in de maanden september en oktober uitgevoerd onder lezers van Emerce, aangevuld met geselecteerde lezers van Computable (mensen die werkzaam zijn in de ict) en Intermediair (mensen werkzaam in marketing). De uitvoering van het onderzoek was in handen van VNU Research & Analysis.

Eerst werd de respondent gevraagd om aan te geven in welke categorieën hij bedrijven kende. Vervolgens kreeg hij een lijst met de bedrijven binnen deze categorie en was het verzoek om aan te geven over welke bedrijven hij een oordeel kon geven. Daarna volgden de vragen over kennis, prijs, product en service. Vervolgens gaven de respondenten aan wat de volgorde van belangrijkheid is van deze criteria. De uiteindelijke respons na validatie was 1702. Voor een zo goed mogelijk beeld van de bedrijven is uitgegaan van een minimale respons van 50 (N=50). Alle bedrijven uit de Emerce 100 voldoen aan deze eis.

Een van de criteria voor opname in de lijst was dat het bedrijf een Nederlandse vestiging moest hebben. Wat niet betekent dat wat van ver komt (maar hier een kantoor heeft) beter gewaardeerd komt. Ongeveer de helft van de bedrijven uit de Emerce 100 is van Nederlandse herkomst. De beste waarderingen waren er voor Nedstat en Tridion. Enigszins triest nieuws op dit vlak is het faillissement van de nummer 97 op de lijst, Real Time Company. Delen van Real Time Company zijn overgenomen door andere bedrijven – goed imago – en voor het restant wordt nog gewerkt aan een doorstart. We zijn nog niet van ze af, vandaar dat nummer 97 toch voor hen gereserveerd blijft. In de wacht om vervolgens vanaf nummer 101 door te schuiven naar 100 stond overigens Casema.

Top 10 Emerce 100

Positie Naam Categorie Positie binnen categorie
1 Cisco Systems Telecom & mobiel 1
2 McAfee Security 1
3 Google Online marketing 1
4 Symantec Security 2
5 Macromedia Software 1
6 Borland Software 2
7 Xs4all Internetaanbieders & webhosters 1
8 Nedstat Websitemanagement 1
9 Checkpoint Meto Security 3
10 Tridion Software 3



De Emerce 100 wordt in een oplage van 30 duizend exemplaren verspreid, onder meer als bijlage bij het nummer van Emerce Magazine dat deze week verschijnt. In de bijlage zijn behalve de lijst en een analyse daarvan, ook artikelen te vinden over de tien categorieën waarin bedrijven zijn ingedeeld. Het gaat hierbij om marktanalyses van Online marketing, Ict-consulting & -services, Security, Webdesign- & webdevelopment, Asp-dienstverleners, Software, E-commerce, Internetaanbieders & webhosters en Websitemanagement. De Emerce 100 is via deze site ook na te bestellen. De lijst wordt samen met de marktanalyses in een later stadium ook online geplaatst.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond