Deel dit artikel
-

Consument kopschuw na berichtgeving skimming

Consumenten laten de pinpas vaker in de jaszak zitten na berichtgeving over fraude met betaalpassen. Dit blijkt uit recent onderzoek van DNB naar de invloed van krantenberichten over skimming op het gebruik van de pinpas in Nederland.

Skimmingsincidenten worden met regelmaat breed uitgemeten in de media. Hoe consumenten precies reageren op deze berichtgeving is tussen 2005 en 2009 sterk veranderd, zo blijkt uit het DNB onderzoek. Daarbij is er een verschil tussen krantenberichten over skimming bij geldautomaten en nieuws over skimming bij betaalautomaten, in bijvoorbeeld winkels of op stations.

In de periode vóór medio 2007, toen de meeste fraude plaatsvond bij geldautomaten, nam het aantal pinbetalingen in Nederland met ongeveer 1,5 procent toe op dagen dat hier iets over in de krant stond. Blijkbaar zochten consumenten hun toevlucht tot het betalen met hun pinpas en bewaarden ze hun contante geld liever nog even om een bezoek aan een geldautomaat te voorkomen. De enkele berichten over fraude bij betaalautomaten hadden toen nog geen enkel effect op het aantal pinbetalingen.

De reactie van consumenten veranderde na 2007. De media-aandacht voor skimming nam toen sterk toe. Bovendien gingen de artikelen steeds vaker over fraude met ticket- en betaalautomaten. Sindsdien hebben alle berichten, ongeacht het type fraude, een drukkend effect op het gebruik van de pinpas: gemiddeld daalt het aantal pinbetalingen per dag met iets meer dan 2 procent op dagen wanneer kranten schrijven over betaalautomaatfraude en met circa 3 procent wanneer gesproken wordt over skimming bij geldautomaten. De nieuwseffecten zijn het sterkst wanneer de berichten op de voorpagina van de krant staan.

Sinds 1 januari 2012 is overal in Nederland het nieuwe pinnen ingevoerd, waarbij gepind wordt via de chip in plaats van de magneetstrip. Deze chip biedt een betere bescherming tegen fraude. Omdat in sommige landen nog altijd wel via de strip wordt gepind, zal deze niet gelijk van alle Nederlandse pinpassen verdwijnen. Dat betekent dus dat deze nog altijd afgelezen en gekopieerd kan worden, maar alleen wanneer de hele pinpas in de betaalautomaat moet worden gestoken. In de winkels in Nederland is dit niet meer mogelijk.

Deel dit bericht

2 Reacties

pipo en nog iemand

koopschuw?

Groeneweg

L.S.
Het is heel eenvoudig om niet meer geskimd te worden. Haal een magneet een paar keer over je card en deze werkt niet meer. Nu kun je wel natuurlijk alleen maar de EMV chip gebruiken en zul je dus waar deze nog niet in gebruik is contant moeten betalen. Maar skimmen niet meer.
Kuifje

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond