Deel dit artikel
-

Creatieve industrie waarschuwt voor noodzaak ondernemende praktijkdocenten

In een brief aan de leden van de Tweede Kamer vragen de Dutch Creative Council en de Federatie Dutch Creative Industries aandacht voor het belang van ondernemende praktijkdocenten in het creatieve hoger onderwijs. Zij reageren hiermee op de onlangs ingediende motie van de Kamer met als doel het hoge aantal tijdelijke contracten in het hoger onderwijs tegen te gaan, conform de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het voor creatieve ondernemers steeds moeilijker om voor de klas te kunnen staan. Dat blijkt onder meer uit een recent door de Kamer ingediende motie, waarin onder andere wordt aangegeven dat flexcontracten een negatief effect (kunnen) hebben op de continuïteit en kwaliteit van onderwijs en onderzoek.

Ook werkt de regering aan een alternatief voor het wetsvoorstel ‘Beschikking Geen Loonheffing’, dat een heldere verantwoordelijkheidsverdeling bij het aangaan van arbeidsrelaties beoogt. De sector ziet het belang van heldere verdeling van verantwoordelijkheden, maar waarschuwt voor schadelijke en onbedoelde neveneffecten.

De Creatieve Industrie bestaat uit creatieve ondernemers, ontwerpers, architecten, muzikanten, film, game- en reclamemakers, die veelal zijn verbonden aan een hogeschool of universiteit. Hierdoor wordt relevante kennis uit de praktijk overgedragen aan studenten en plezier in ondernemerschap overgebracht.

Om creatief talent te blijven uitdagen en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren spelen deze praktijkdocenten een belangrijke rol. En dragen zij bij aan de ambitie van de topsector creatieve industrie om tot de internationale top te blijven behoren.

Deze creatieve ondernemers en zelfstandigen zijn, vanwege de extra administratieve lastendruk die dit oplevert, vaak helemaal niet op zoek naar een tijdelijk of vast contract bij een kennisinstelling. Bovendien werken ze niet zelden voor meerdere instellingen. De sector waarschuwt dan ook dat met het verplicht aangaan van een arbeidsovereenkomst een deel van deze belangrijke groep docenten voor het creatieve onderwijs verloren zullen gaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond