Deel dit artikel
-

Mobiel team NPO begint voor zichzelf

Het team dat mobiele toepassingen voor de Publieke Omroep ontwikkelt, gaat voor zichzelf beginnen. Vier medewerkers onder wie Niels Sondervan starten een eigen bedrijf. Zij moeten weg vanwege de bezuinigingen.

Op het Cross Media Café Mobiel op het Mediapark in Hilversum nam Niels Sondervan, Manager Product ontwikkeling, dinsdag met een terugblik afscheid van de NPO. Vanwege de bezuinigingen is er geen plek meer voor een zelfstandig ontwikkelteam voor mobiele toepassingen. Onderhoud en ontwikkeling gaan terug naar de afdelingen voor radio en televisie. Die zullen daarvoor eigen budget moeten aanspreken.

De mobiele ontwikkeling bij de NPO begon in december 2008. “Het was leren en ondervinden,” vertelde Sondervan. “En ja, we hebben de plank ook wel eens misgeslagen.”

Maar er was vooral verbazing over het succes van bepaalde toepassingen, zoals de app van Z@ppelin. Maar ook Uitzending Gemist met inmiddels 1,7 miljoen downloads werd een enorm succes.

De afdeling maakte de opgang mee van de iPhone en ook de iPad en die hebben een enorme stimulans aan de innovatie gegeven, aldus Sondervan. “We zien een enorm gebruik van apps tussen tien en elf uur ’s avonds.”

Dat blijkt ook uit de cijfers die hij presenteerde, waarin de iPhone in bijna alle categorieën het hoogste scoort. Pas meer recent zijn ook Android Apps ontwikkeld.

Er waren ook bijzondere momenten. In augustus 2010 weigerde Apple een nieuwe versie van de iPhone-app voor Uitzending Gemist. De app zou de nieuwste streaming standaarden niet ondersteunen, zo liet Apple weten. “We hebben toen bezwaar ingediend, want wij konden niet zo snel op een ander platform overschakelen, terwijl Uitzending Gemist enorm populair was,” aldus Sondervan. Daarop kreeg een van de ontwikkelaars een telefoontje van Steve Jobs zelf, die zich overigens alleen bekend maakte als “Steve van Apple”. “Hij wilde weten waarom we die standaarden niet ondersteunden, maar na uitleg werd de app binnen vijf minuten goedgekeurd.”

Het mobiele team moet nog wat projecten afwerken: er komt binnenkort een Android App voor Uitzending Gemist en wellicht ook voor Windows Phone. Daarnaast wacht het team op goedkeuring van een iPad radio app. “Hopelijk hebben we die voordat 3FM Serious Request begint.”

Sondervan heeft nog geen naam voor zijn nieuwe bedrijf, zo vertelde hij aan Emerce. Er gaan in elk geval vier medewerkers mee.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond