Deel dit artikel
-

De top 5 van de viral kenners

Virals hebben hun effectiviteit bewezen als kanaal. In Emerce 74 staat een uitgebreid artikel over virals waar een aantal specialisten aan het woord komen. Hier de top 5 van de beste voorbeelden door de kenners.

Viral Top 5 Klaas Weima – Energize

1. Will it Blend van Blentec
Een prachtig voorbeeld van een managed viral door een mkb’er. Een bewijs dat een goede viral niet alleen door een bureaus kunnen worden ontwikkeld. Mooi detail is dat de eigenaar van de blenderverkoper een enorme verkoopboost heeft gerealiseerd door handige seeding op YouTube.

2. Mentos – Diet Coke Geyser

De hit van 2006, maar nog steeds veel bekeken. Mentos (Perfetti van Melle) speelde hier in Nederland handig op in, door de EepyBirds naar Breda over te vliegen voor een poging om het wereldrecord aan geysers te verbreken. En met resultaat. Maar liefst 853 Coke-Mentos geysers schoten in het centrum de lucht in.

3. Subservient Chicken – BurgerKing
Een van de eerste grote video virals. Een mooie viral met de consument aan de knoppen. Leuk detail: Probeer eens de Chicken als opdracht ” The Golden Arch” mee te geven. Ook deze viral leverde een behoorlijke sales boost op voor de hamburgerfabrikant.

4. Opel – Prepare Your Hair
De klassieker die als een van de eerste Nederlandse partijen innovatief gebruik maakte van mobiele integratie. Zeer verrassend en slim gedaan. Klein minpuntje is de gebrekkige koppeling met het merk. Vandaar dat dit concept ook vaak is gekopieerd. Helaas niet meer online.

5. I want to See a Ghost
Ter promotie van een horrorfilm. Brrr, niet kijken als je ’s avonds alleen thuis bent.

Viral Top 5 Robert Doggers – Yune

1. Club Internet – Le Duel
Bijna letterlijk een voorbeeld van out of the box / buiten de gebaande paden denken

2. Ray-Ban – Never Hide

Alles klopt hier, de opeenvolging van originele situaties, de opbouw daarin, steeds gekker, de gecaste personages, de subtiele verwijzing naar een merk en last but not least het geniale idee dat qua montage zo goed is uitgevoerd dat minstens de helft van de kijkersgroep in eerste instantie denkt dat het echt is

3. Postbank – Snel geld overmaken
Hij is een beetje te lang, maar ik vond dat ik minimaal 1 voorbeeld met personalisatie moest geven, en dan is deze wel erg leuk uitgevoerd en nog niet zo heel bekend. Hoewel de SP viral eigenlijk beter is in al zijn eenvoud, alleen al omdat hij veel eerder werd gemaakt / bedacht

4. John West – Bear Fight

Want: Omdattie echt old school is, volgens mij een van de eerste die medio 1999 de wereld overging

5. Banc de Sang – 5 seconds

Nogmaals een prachtig voorbeeld dat de beste ideeen de meest simpele zijn. En bovendien een LETTERLIJK voorbeeld van out of the box denken, deze campagne om mensen om te roepen bloed te geven

Viral Top 5 Igor Beuker – LaComunidad

1. Trojan Games
Condoommerk lanceert fake Olympische spelen via 3 viral commercials Hilarisch, geweldig, nog nooit vertoond; een echte grof, geil en grappig serie.

2. Subservient Chicken. Burger King
Waanzinnig innovatief op dat moment. Inmiddels vele malen gekopieerd.

3. Unpimp my Ride – Volkswagen

Revitaliseerde het Volkswagen merk op briljante wijze.

4. Virgin Mobile
Een serie van 5 viral commercials met bekende rappers. Spraakmakend en bereikte in no-time een miljoenen publiek in target markt de UK, en ver daarbuiten.

5. KLM FLY For Fortune
Spraakmakend en rendement van 1200% op marketing en sales.

Top 5 Widgets Arian Geertsema

1. De Gouden Kooi (Vista sidebar)
Interactief en aantrekkelijk!

2. ILike (Facebook)
Zo groot en zo uitgebreid en zo in Facebook geïntegreerd. Gewoon goed gedaan.

3. Auction Sidebar Tool for eBay (Vista sidebar)
Omschrijving: Alle informatie over eBay veilingen en jouw biedingen op een rij.

4. Rugby World Cup 2007 (Netvibes widget)
Als de informatie van het toernooi mooi en snel weergegeven.

5. iStat Pro (Mac dashboard)
Werkelijk al je systeeminformatie overzichtelijk weergegeven

Deel dit bericht

4 Reacties

Daniel Donk

Mark de Bruin

Leuk artikel! Ben benieuwd of http://www.9292thegame.nl volgend jaar in deze lijst staat…. <object width="425" height="355"><param name="movie" value=" http://www.youtube.com/v/X1M7hCIpPRw&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src=" http://www.youtube.com/v/X1M7hCIpPRw&rel=1&quot; type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

Ethestrange

Hi sorry hoor maar 9292thegame ziet er visueel heel aardig uit maar er klopt NIKS van de flow en de teksten zijn te lang en onleesbaar, zou nog snel even upgraden dan maak je nog kans, want het ziet er wel mooi uit!

hugo van den Hurk

Prachtig overzicht, geeft een goed beeld van wat virals kunnen betekenen in reclame campagnes. Ik mis wel enkele Nederlandse succesvolle virals. Hugo van den Hurk Communicatiebureau Coryfeeenwww.coryfeeen.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond