Deel dit artikel
-

Vanaf deze zomer geneesmiddelen per drone

Bezorging per drones lijkt met de maand serieuzer te worden. Een nieuwe Amerikaanse startup heeft plannen om in een wijk in San Francisco geneesmiddelen te bezorgen.

QuiQui (spreek uit: Quicky) volgt het voorbeeld van Amazon, DHL en UPS die in elk geval al experimenteren met drones om pakketjes te bezorgen. En in het Duitse Bonn heeft Deutsche Post DHL met de experimentele Paketkopter al medicijnen afgeleverd, maar serieuze plannen zijn er vooralsnog niet. QuQui werkt al twee jaar aan het concept, in de hoop dat strenge luchtvaartregels zouden versoepelen.

Dat is gebeurd. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een rechtszaak verloren waardoor drones legaal onder de honderdvijftig meter mogen vliegen. Overigens mogen geen grote objecten worden vervoerd.

QuQui wil vanaf deze zomer drones aansturen die een kleine zes meter boven het trottoir blijven zweven. Eerst stuurt hij een smsbericht dat de medicijnen zijn gearriveerd. Daarna laat hij het pakketje met de medicijnen uit de lucht vallen.

Dat is overigens gedaan vanwege de veiligheid. Het bedrijf hoopt zo botsingen met objecten of met mensen te voorkomen. Technologie ter vermijding van obstakels is nog niet volwassen genoeg voor de dagelijkse praktijk. Ook kan zo worden voorkomen dat bezorgingen worden gestolen.

Het is ook niet voor niets dat het bedrijf de wijk The Mission in San Francisco als proefgebied heeft uitgekozen. Deze wordt gekenmerkt door laagbouw. Vliegen in Manhattan wordt een uitdaging.

Het bedrijf doet op dit moment geen mededelingen over zijn drones en foto’s zijn op de site nergens te vinden. Wel belooft men nu bezorgingen 24 uur per dag en binnen vijftien minuten. Omdat geen bezorgpersoneel wordt ingezet, kan slechts één dollar aan bezorgkosten worden gerekend.

QuiQui ziet zich als een concurrent van bedrijven als Uber en Postmates. De eerste is toevallig ook met (experimentele) spoedbezorgingen gestart, maar dan gewoon per voet of fiets. QuiQui-oprichter Joshua Ziering ziet zich echter als een ‘luchtvaartgek’ en denkt dat bezorgingen per lucht de hoogste bezorgsnelheid garandeert.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond