Deel dit artikel
-

DML 2012: Banner niet dood, maar anders

De traditionele advertentiebanner heeft afgedaan, maar de nieuwe leeft volop. Dat was de conclusie van een panel op Digital Marketing Live! in Amsterdam.

Directeur Tjeerd Kooij van WebAds moest toegeven dat de eerste tien weken van 2012 buitengewoon moeilijk waren. “Ik ben benieuwd welke kant het opgaat”, vertelde hij, doelend op de sterk teruglopende bestedingen, onder meer aan banners.

Toch was er ook optimisme. “De traditionele IAB-banner is inderdaad dood”, aldus Elja Polak, hoofd Digital bij mediabureau MEC. “Wil je de aandacht dan ben je tegenwoordig toch echt aangewezen op rich media of video, bovendien is het belangrijk dat je de effectiviteit kunt meten.”

Kooij erkende dat de banner in het verleden misschien nooit goed is geweest, en er veel geld werd uitgegeven aan een schot hagel, maar nu worden advertenties op een veel gerichtere manier ingezet. “Real time bidding is enorm belangrijk geworden voor de optimalisatie. Het heeft alleen vervelende consequenties voor uitgevers die weinig verkeer trekken. De prijzen van banners zijn sterk gedaald. Zij zullen andere inkomstenbronnen moeten aanboren.”

Polak denkt dat de huidige ontwikkelingen alleen maar gunstig zijn: meer rendement en een meer gebruikersdata. “Niet alle advertenties hoeven persoonlijk te zijn”, voegde Kooij toe. Daarnaast zijn er  tegenwoordig veel meer mogelijkheden voor ‘tv vervangende reclame’, omdat vooral videocampagnes goedkoper zijn geworden. Polak: “Wij doen veel meer met exchanges vergeleken met een aantal jaren geleden, toen we nog regelmatig faxen verstuurden om mediaruimte in te kopen. Fax ja, je hoort het goed.”

Deel dit bericht

4 Reacties

Tjeerd Kooij

Beste Jan, ik krijg het gevoel dat je het artikel wat spannender probeert te maken door mij op een verkeerde manier te quoten, erg vervelend.

De eerste maanden zijn in alle media traag geweest. Buitengewoon moeilijk is een heel andere gradatie die ik er niet aan zou willen meegeven.

Dat er veel geld aan een schot hagel is uitgegeven is complete onzin en heb ik dus ook niet gezegd. Waar display advertising het primaire advertentieproduct was enige jaren geleden is dit nu een ondersteunend product. Door de sterke toename aan inventory en alternatieve producten is nu de waarde van display advertising afgenomen. Waar display advertising in kleinere getalen beschikbaar was in het verleden en ook minder concurrentlie had van andere producten. Je kunt de huidige waarde dan ook niet met die in het verleden vergelijken.

Redactie Emerce

Ten eerste: ik quote je niet, dat is mijn formulering. Ten tweede sprak je aarzelende reactie op een duidelijke vraag van Peter Olsthoorn wat mij betreft boekdelen. Ik vermoed dat het slechter gaat dan je wilt toegeven.

M. Roelofs

Hi Jan / Tjeerd Cs

Een rimpeling in een vijver. Ik zat er vrij dichtbij- en voeg mij toch bij de mening van Tjeerd. Het geluid was niet al te best met die hand-held mikes,

In topic: het gaat in ‘premium’ display land wel en niet goed. Voor adverteerders is het hosanna tijd. Voor exploitanten soms minder. Specifiek met Webads gaat het relatief goed. WA heeft een behoorlijk sterke naam en portfolio. Het dikt vooral heeeel snel in aan de onderkant.

Jos Klaren

Heren, niet jokkenbrokken. We weten allemaal dat de banneromzetten fors teruglopen, en dat dit vanzelfsprekend ook consequenties heeft voor de inkopende partijen. In de wandelgangen doen verschillende verhalen over een forse omzetval de ronde.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond