Deel dit artikel
-

Docdata onderzoekt misstanden klant Zalando

De Nederlandse logistiek dienstverlener Docdata onderzoekt met de hoogste prioriteit de arbeidsomstandigheden van het Duitse personeel dat klant Zalando bedient.

“Na de reportage van de ZDF vorige week ben ik zelf direct naar Duitsland gegaan om te kijken. En straks ga ik weer. We pakken dit met hoge prioriteit op. Het is cruciaal voor ons om een goede werkgever te zijn”. Dat zegt algemeen directeur Michiel Alting von Geusau van Docdata tegen deze uitgave.

Hij reageert op een reportage van de Duitse tv-zender ZDF, die laat zien dat logistiek personeel voor Zalando onder slechte arbeidsomstandigheden werkt. De veelal Poolse arbeiders in Großbeeren krijgen met 7,01 euro per uur onder het marktgemiddelde betaald. De toiletkeet midden in het magazine is beklad en het ontbreekt de werknemers aan persoonlijke opbergruimte.

Zalando zegt de kritiek op zijn magazijn in serieus te nemen, maar wijst ook naar logistiek partner Docdata. Dat is een Nederlands bedrijf.

Alting von Geusau: “Een reportage met een verborgen camera geeft altijd een subjectief beeld. Er worden bepaalde zaken extra belicht. Daarom zijn we druk bezig te onderzoeken wat waar is en wat niet. Wat correct is, pakken we met prioriteit aan. De toiletten zijn inmiddels verbeterd. Sommige zaken kun je sneller verhelpen dan andere. In Duitsland groeien we heel snel. We zullen de bouwaanpassingen die al bezig waren nu ook versnellen.” Wat er bijvoorbeeld toe leidt dat de medewerkers, die bij niet Zalando maar Docdata op de loonlijst staan, eigen opbergruimtes krijgen.

Direct na het ZDF-verslag stelde de Nederlandse directeur het betreffende magazijn open voor de Deutsche Financial Times. Docdata wil zijn goede imago op de internationale markt behouden.

Het bedrijf, logistiek partner voor grote en internationale webwinkels, wil dit jaar zijn werkvloer internationaal met dertig procent vergroten. De halfjaaromzet uit e-commerceactiviteiten steeg, mede door de groei in Duitsland, met zeventien procent tot 64 miljoen euro.

Deel dit bericht

9 Reacties

P.J. Hendriks

De laatste tijd wel erg veel ‘rook’ rondom Docdata en het handelen van de heer Alting van Geusau. En inmiddels hier en daar ook meer dan rook alleen. Geruchten over onregelmatigheden bij contracten, niet nakomen van overeenkomsten, niet doorgaan van investeringen, plotselinge wijzigingen in strategie, op het laatste moment afketsende samenwerkingen, klanten die eerst opzeggen en later toch weer verlengen, grote veranderingen in aandeelhouderschap, forse aanvaringen tussen management en commissarissen, problemen met voormalige eigenaren en management Engelse vestiging, opstappen van senior management Duitse vestigingen en nu deze toestanden rondom werkomstandigheden.

Dit alles is consequentie van beleid van management om snel omzet en resultaat te maximeren zodat voor een hoge prijs verkocht kan worden en de heren hun zakken kunnen vullen. Blijkt ook uit strategie om zeer beperkt in IT en mechanisatie te investeren. Marge komt van het onderbetalen van medewerkers in combinatie met kunstmatige hoge prijzen in contracten. Erg korte termijn gericht. Ethisch handelen lijkt hierbij ver te zoeken.

Situatie lijkt nu echter niet langer houdbaar voor management, een snelle verkoop voor een lager dan beoogde prijs zal wel de oplossing zijn waarna de nieuwe eigenaar aan een grote schoonmaak mag beginnen. Deze zal veel tegenvallers te verwerken krijgen de komende jaren. Te dure contracten zullen niet verlengd worden,volume loopt weg, winst zal niet duurzaam blijken te zijn. Pas op met deze partij en verkoop je aandelen als je deze eventueel hebt.

Anita

Interessante. Evolutie
http://Www.newgel.de

Claudia

Het is niet vreemd dat een bedrijf dat honderden miljoenen aan marketing besteedt hierop bezuinigd vanuit zakelijk oogpunt. Vanuit menselijk oogpunt natuurlijk wel

S. Voets

Beste lezers van Emerce,
Wij nemen als Docdata de aan onze bedrijfsactiviteiten gerelateerde aandachtspunten zeer serieus en zullen deze voor zover terecht snel en adequaat oplossen.
Een volledige reactie vindt u op
http://docdata.nl/nieuws/overzicht/wij-willen-een-goede-werkgever-zijn.aspx
Met vriendelijke groet,
Sandra Voets, Directiesecretaresse

Van Deurzen

@emerce, eerder had ik hier een reactie gegeven op het schrijven van docdata waarin ze de boel goed proberen te praten, echter waar ze juist bevestigen dat de omstandigheden bij dit magazijn vam docdata tot mogelijk mensonterend zijn. Waarom is deze reactie verwijderd?

Erwin Boogert

Van Deurzen, ik heb werkelijk geen idee. Als de reactie niet persoonlijk schofferend, vies onder de riem of anderszins niet zakelijk en op de inhoud dan is er geen reden om reacties te verwijderen. Ik herinner me ook dát je reageerde, maar kan hem zelfs in de prullenbak van het cms niet terugvinden. Sorry, maar ik heb geen sluitend antwoord.

van Deurzen

@Erwin dank, @docdata nogmaals dan de vraag: Hoezo willen jullie een goede werkgever zijn, wanneer jullie het in de ZDF reportage gemeldde niet aanpassen. Al lezende lees ik: de sanitaire voorziening midden op de werkvloer is er nog alleen wordt vaker schoongemaakt – het issue was niet dat er schoongemaakt werd (ook al was het wel vies), maar dat er midden op de werkvloer een keet staat in plaats van normale sanitaire voorzieningen… En 2: mensen krijgen nu een vertrouwenspersoon… zodat ze niet meer bij een undercover team uitkomen? Zodat DocData deze (wan)praktijken onder de vloer kan schuiven? Al met al mijns inziens 2 maatregelen die DocData niet een goede werkgever maakt en die de stelling dat DocData de beschuldigingen van de hand wuift alleen maar bevestigen in plaats van teniet doen! Ik hoop eerlijk gezegd een beetje dat er nogmaals zo’n actie van een Duitse TV zender komt, dan zullen we zien of en wat en hoe….

van Deurzen

@Erwin Boogert: reactie gevonden – stond onder andere artikel over hetzelfde… alleen heeft DocData op beide met zelfde reactie gereageerd (brief) en dat was lichtelijk verwarrend waardoor ie weg leek te zijn

Erwin Boogert

Opgelost en bedankt dat je dat nog even meldt. Dat stel ik op prijs.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond