Deel dit artikel
-

Domeinextensie .CO.NL opnieuw in de markt gezet

De Haagse ICT-ondernemers Adri de Roo en Wirendra Ramdjielal herintroduceren de domeinextensie .CO.NL. Hiermee willen ze een oplossing bieden voor het dreigend tekort aan goede domeinnamen. 

Met de domeinextensie .co.nl sluit Nederland aan bij landen als het Verenigd Koninkrijk (.co.uk), Japan (.co.jp), India (.co.id) en Zuid-Afrika (.co.za).

Doelgroepen zijn Nederlandse organisaties met internationale contacten of ambitie, buitenlandse bedrijven, die actief (willen) zijn in Nederland of bedrijven en instellingen waarvan de (merk)naam als .nl-domein reeds door een andere organisatie is geclaimd.

De Roo en Ramdjielal verwachten het komende jaar 25.000 .co.nl-domeinnamen vast te leggen.

De uitgifte van de nieuwe .co.nl-domeinnamen wordt georganiseerd in samenwerking met Openregistry, dat ook de EPP-implementatie verzorgde.

Deel dit bericht

9 Reacties

Frank

Slechte zaak. Meeliften op het domein van iemand anders (want dat doe je hier – je gebruikt een subdomein van het domein co.nl) is onverstandig.

Rogier

@Frank, wel misleidend dan, dat dit een ‘domeinextensie’ wordt genoemd?!

Willem

Dat Emerce wil laten lenen voor reclame voor dit commerciële product. Zelf aandelen in zeker.

Google zal dit nooit als extentie zien dus je wint er niets mee als bedrijf zijnde. Kost je alleen maar reputatie.

Gijs Vroom

@Willem
We berichten over tech business. Dus bericht over ondernemers met nieuwe dienst past. Als elk bericht over een onderneming als ‘reclame’ wordt betiteld, wordt het wel heel lastig, Het bericht is van neutrale toon, we prijzen het niet aan, en raden het ook niet af.

adri

Beste,

Wij liften niet mee op een ander, wij bieden Nederland juist weer meer namen aan, daar alle namen wel zo’n beetje op zijn.
Daarnaast als een bedrijf als Heineken.co.nl en Twitter.co.nl deze domeinnamen wel heeft geclaimd en door heeft gelinkt naar eigen website zegt dat genoeg. Ook een PecZwolle.co.nl gebruikt echt de .co.nl extensie, als mede een groot merk philadelphia.co.nl.
@Gijs dank voor het wel in zien dat dit goed nieuws is voor de rest van de Nederlandse bedrijven die wel hun .co.nl domein naam willen claimen.

Jeroen

Naar mijn idee een wassen neus; ‘.co.nl’ is geen extensie. Het is slechts een domeinnaam en wat door de heren verkocht wordt, zijn subdomeinen. Hetzelfde kan emerce.nl -of iedere andere houder van een domeinnaam- doen door ‘.emerce.nl-subdomeinen’ te verkopen aan derden. Ik las dat SIDN -de officiële toezichthouder van het .nl-domein- zich hier dan ook van distantieert. En terecht.

adri

@jeroen, gelukkig schrijf je naar “mijn idee”, en je heb deels gelijk alleen is de bedoeling wel om de behoefte qua domeinnamen op te vullen, en vandaar dat we net als een co.uk en nog 45 andere landen dit zijn op gaan zetten. Zo was het ooit bedoeld, allen de US ging door met .com, en dachten we hier in Nederland, we zijn toch klein en gaan alleen .nl doen.
Daarnaast is alles ingericht qua security zoals de DNSSEC key en straks de SSL status.
Laten we niet meteen alles afbranden als er ondernemers zijn die echt hier iets van willen maken.
Als het niet zo kloppen dan zouden er niet bedrijven zijn zoals een Heineken of Triodos bank, om toch maar deze domeinnaam toe e eigenen.

In ieder geval wenst .co.nl iedereen een mooi 2016

Jeroen

@adri, dank voor je reactie. Ik begrijp alleen niet welke behoefte je wilt opvullen? Er zijn inmiddels honderden (g)TLD’s waaruit men kan kiezen. Dus bang zijn dat alle namen bezet zijn, is niet nodig. Daarnaast, waarom zou je het risico nemen door een ‘subdomein’ bij een commerciële organisatie af te nemen en niet te kiezen voor een top level domain op het hoogste niveau?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet “meteen alles afbranden”, maar ik zie de voordelen niet. Daarnaast klopt het bericht ook niet. Het is namelijk niet te vergelijken met .co.uk. Een extensie zoals .co.uk wordt door een landelijke (non-profit) organisatie beheerd en niet door een commerciële instantie; in het geval van .co.uk is dat Nominet, de officiële Britse toezichthouder van het officiële .uk en .co.uk top level domain.

Jullie .co.nl is ‘gewoon’ een domeinnaam en jullie bieden subdomeinen aan, maar impliceren dat het een top level domain is net als .co.uk en dat is niet zo.

Waarom Heineken en Triodos het wél registreren? Waarschijnlijk omdat grote organisaties die vaak doen vanwege merkbescherming en om verwarring te voorkomen. Bij Heineken staat er een simpele redirect naar de originele domeinnaam.

Dit is trouwens het stuk van SIDN waarnaar ik eerder refereerde: https://www.sidn.nl/a/over-sidn/informatie-over-herintroductie-van-conl-door-co-nl-bv

adri

@jeroen, de behoefte die we willen vervullen is dat we het beste alternatief willen zijn op een .nl domeinnaam. En niet dat iedereen maar naar al die andere extensie gaan die totaal niet Nederlands georiënteerd zijn. Dus blijf als Nederlands bedrijf ook onder de vlag van .nl maar dan met een extra optie die .co.nl heet. Engeland doet dit nu juist andersom omdat .co.uk vol zit ze ook .uk gaan uitgeven. We zijn als Nederlander altijd bang en voorzichtig, maar we hebben wel 5,6 miljoen namen geclaimd, en dus is er niks meer vij, wij bieden gewoon het beste alternatief voor alle nieuwe starter o.a. Dus wees positief 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond