Deel dit artikel
-

Duitse rechter: Rapidshare niet illegaal

Bitbox Rapidshare hoeft geen uploads van zijn gebruikers te monitoren. De Duitse rechter bepaalt dat het bedrijf een legitieme dienst aanbiedt.

Een kleine tegenslag voor de muziekindustrie in Duitsland. Rapidshare, een branchegenoot van MegaUpload, is volgens de rechter een normaal bedrijf. Zijn primaire doel is niet om auteursrechten te schenden en hoeft dus geen onwrichtende maatregelen te nemen.

Zo luidt de uitspraak in hoger beroep in een zaak tussen de Duitse muziekindustrie en Rapidshare uit Zwitserland. De Zwitsers zijn erg terughoudend met nieuws over deze zaak op hun site en melden er niets over.

De muziekstrijders hoeven niet helemaal met lege handen naar huis. De muziekdienst hoeft geen uploads te gaan scannen, noch proactief bestanden te wissen. Wel moet het binnenkomende links in de gaten houden om te zien of er wordt verwezen naar bestanden die zonder toestemming van de eigenaar worden verspreid. Die moeten dan ontoegankelijk worden gemaakt.

Rapidshare probeert al enkele jaren samen te werken met partijen die klagen over inbreuk op hun auteursrecht. Met die houding wil het ingrijpende rechtszaken voorkomen.

Begin dit jaar werd duidelijk dat de muziekbranche de grootste omzetdaling door digitale boeverij inmiddels achter de rug heeft. De digitale omzet in groeit sneller dan de afname door de verkoop van fysieke cd’s.

Foto: Ben Hussman (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond