Deel dit artikel
-

E-commerce Europe: ‘Handen af van onze klantgegevens’

De belangenbehartiger van Europese webwinkeliers wil dat Europa afblijft van de persoonlijke data die worden verzameld bij klanten. Het is de vraag of handelsbelangen het winnen van algemene burgerrechten.

E-commerce Europe publiceerde vanochtend een positioning paper waarin het aandringt op een liberale benadering van bescherming van persoonlijke data.

De organisatie probeert europarlementariërs te beïnvloeden met stellingen als:

  • ‘Niet alle data zijn persoonlijk’
  • ‘Profilering is niet schadelijk’
  • ‘Draagbaarheid van data is doelloos’
  • ‘Het recht om te worden vergeten is overbodig’

Daarbij geeft de belangenbehartiger, waar Thuiswinkel.org een van de leden van is, tien aanbevelingen (PDF) die voor webwinkeliers werkbaarder zouden zijn.

De lobbyclub houdt deze actie, omdat vanavond het commité van Burgerrechten van het Europees Parlement (leden) stemt over nieuwe regels. De e-commerceondernemers willen zo ongehinderd mogelijk data kunnen vezamelen en verwerken. De Europese politiek kijkt in hoeverre dat wenselijk is en waar maatregelen moeten worden getroffen.

Vanavond om tussen half zeven en half elf vergadert de politieke commissie over het verwerken en transporteren van digitale gegevens over burgers. Dat is een beladen proces, aangezien het niet enkel over webwinkels gaat maar ook over wat multinationals en overheden mogen doen met dit soort data. Zo krijgen, bijvoorbeeld, Amerikaanse inlichtingendiensten te maken met meer formele juridische drempels om data van Europeanen te verzamelen voor eigen analyse.

Niet-Europese bedrijven die in Europa handel bedrijven, worden binnen de nieuwe regels verplicht om de Europese regels voor privacybescherming te hanteren. (Klant- of verkeers)gegevens van burgers mogen enkel Europa verlaten als daar expliciete toestemming voor is. Bij overtreding kan er een boete tot maximaal vijf procent van de jaaromzet worden opgelegd.

Als de commissie het voorstel van rapporteur Jean Philipp Albrecht goedkeurt, kan hij namens het Europees Parlement onderhandelingen gaan voeren met de verscheidene nationale lidstaten. Zij zijn zelf nieuwe privacyregels aan het maken. Albrecht kan er nieuwe Europese focus in brengen.

Wanneer de vergadering vanavond niet kan worden afgerond, wordt hij aanstaande donderdag voortgezet. De on demand videostream van de bijeenkomt zal hier te zien zijn. Amerikaanse overheids- en lobbyinstanties hebben afgelopen twee jaar met succes het besluitvormingsproces beïnvloed ten gunste van hun achterban. Onder hen bevinden zich ook technologie-, telecom- en e-commerceondernemingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond