Deel dit artikel
-

‘Eerste omzetdaling voor Apple’

Apple zal vanavond vermoedelijk voor het eerst sinds 2001 een omzetdaling rapporteren over het afgelopen kwartaal. Dat is althans de verwachting van analisten.

Het Amerikaanse bedrijf sluit met de kwartaalcijfers zijn fiscale jaar af, maar analisten houden rekening met een lagere jaaromzet van 215 miljard dollar tegen 233 miljard vorig jaar.

De belangrijkste oorzaak is de teruglopende verkoop van iPhone. Apple lanceerde weliswaar in september zijn iPhone7, maar het effect daarvan zal nog niet echt zichtbaar zijn in de cijfers. Het fiscale jaar liep tot 30 september.

Het zou voor het eerst sinds 2001 zijn dat de omzet omlaag gaat, al is die nu wel drie keer zo groot als destijds. Apple verkocht toen nog geen iPhones en lanceerde in oktober van dat jaar zijn allereerste iPod.

De Apple Watch gaat zeker niet voor verbetering zorgen, zo blijkt uit cijfers van IDC. De volledige markt voor slimme horloges is in het derde kwartaal met vijftig procent gedaald. Apple bleef wel marktleider, maar heeft niet meer dan 1,1 miljoen horloges afgezet. De belangrijkste concurrent op dit gebied is niet Samsung, maar Garmin.

Donderdag lanceert Apple in elk geval nieuwe MacBooks. Analist Ming-Chi Kuo zegt dat nieuwe iMacs en een 5K monitor mogelijk pas volgend jaar worden geïntroduceerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond