Deel dit artikel
-

Het einde van muis en toetsenbord komt eraan

Een nieuwe generatie interfaces dient zich aan om computers en televisies te bedienen: de hand. In de nieuwe situatie moet de hand geen muis, toetsenbord of afstandsbediening controleren, maar doen waar hij goed in is: wijzen, ‘vingeren’ en zwaaien.

De Kinect voor de Xbox is wellicht het bekendste instrument om draad- en tastloos een computer te bedienen, maar dit kastje van Microsoft is niet het einde maar het begin van een evolutie. Apples Siri doet ook een gooi naar de titel ‘beste nieuwe interface’. Daar wordt nu de Leap aan toegevoegd

Veel technische details over de Leap zijn nog niet bekend, maar wel dat hij 70 dollar kost en sinds deze week in beperkte hoeveelheden verscheept wordt.

Gebruikers leggen het kastje bij computer en hoeven enkel nog maar met hun handen en vingers te bewegen om deze te bedienen. Het USB-kastje met de omvang van een iPhone creëert een opwaarts straal met de omvang van 0,22 vierkante meter. Zo breed als een smal toetsenbord. Iedere hang- en vingerbeweging in deze ruimte wordt gevoeld en supersnel omgezet om computerinstructies.

Een demonstratie:

Het Amerikaanse bedrijf claimt tweehonderd keer sneller te werken dan andere nu beschikbare nieuwe invoermethodes.

Leap Motion trok deze maand 12,8 miljoen dollar nieuw durfkapitaal aan, wat het totaal op ruim veertien miljoen brengt. Tot de vroege investeerders behoren financiers met een lange adem, onder wie Andreessen Horowitz en Founders Fund.

Het bedrijf roept ontwikkelaars op om hun ideeën voor te leggen, om vervolgens toegang te kunnen krijgen tot de SDK. Dat is het technische bouwpakket waarmee bijvoorbeeld tv-makers de Leaptechnologie in hun eigen producten kunnen verwerken.

Onbekend is wanneer de Leap in massaproductie wordt genomen.

Deel dit bericht

10 Reacties

Christian

Ik ben benieuwd hoe zij het toetsenbord op een efficiente manier willen gaan vervangen :).

pipo en nog iemand

Het gevoel van een toetsenbord zou ik teveel missen.
Tactile feedback is essentieel voor snelle invoer.

Guest

Er is maar een ding waar ik aan kan denken: je kan op geen enkel moment je vingers (en/of andere lichaamsdelen) tot rust laten komen, aangezien elke beweging opgevat kan worden als invoer … Kunnen we nog lol aan beleven.

Ernst Muller

Ik ben benieuwd hoe je bijvoorbeeld een document gaat schrijven? De voorbeelden laten meer zien wat je kunt doen met games en afbeeldingen. Maar het toetsenbord blijft handig bij het invoeren van teksten. Overigens zal spraakinvoer een mooi alternatief zijn.

Gustaaf

Bewegingen met de hand: het blijft onnatuurlijk. Uiteindelijk werkt het toch het beste als de stem volledig gaat gelden als aansturing?

ria

Stel je voor hoe het kantoor eruit gaat zien met al die in de lucht zwaaiende mensen. Wat een onrust. Dat zal toch wel erg afleiden!

Chilli

Mooi dat ze hem voor die Macbook pro hebben liggen, ben benieuwd of deze technologie in de nieuwe lijn MBP’s wordt ingevoerd. Ze worden in het najaar gepresenteerd.

Dirkjan

lol, die reacties. het zal niet direct zorgen voor het vervangen van een toetsenbord en fanatieke gamers zullen ook niet direct om zijn, maar wat gaaf voor overlegruimtes, openbare ruimtes, fitnessruimtes, etc. Prima tegen overgewicht, minder ranzige toetsenbordjes en waarschijnlijk weer volop nieuwe mogelijkheden. Ik wil hem wel!

Jim Krijnen

Wellicht kan de huidige gebarentaal voor doof/stomme mensen hier een hele goede uitkomst gaan bieden…..

Erik de Bruijn - Ultimaker

Dit is een ideale 3D interface om voorwerpen te tekenen in 3D… stel je voor en zie het voorwerp voor je neus ontstaan. Vervolgens kan je het zelf thuis in 3D uitprinten op de Ultimaker 3D printer! Wil je mee ontwikkelen aan de toekomst? Neem dan contact met ons op!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond