Deel dit artikel
-

Eindelijk winst voor ‘Duitse Hyves’

De Duitse variant van Hyves, de VZ Netwerke, boekten afgelopen half jaar voor het eerst winst. De omzet steeg met 60 procent tot 30 miljoen euro.

Dat maakte het dochterbedrijf van uitgever Georg von Holtzbrinck met een kort blogbericht bekend.

Het bedrijf achter sites als schülerVZ, studiVZ en meinVZ schrijft in de maanden van juli tot en met december voor het eerst zwarte cijfers. De 43 maanden daarvoor boekte het bedrijf verlies. Dat werd opgevangen door de uitgever die het bedrijf in 2007 kocht.

De omzet over de tweede helft van 2010 komt naar schatting uit op 30 miljoen euro. Dat geld komt uit de verkoop van reclameruimte. In juli 2010 hadden de VZ-sites bij elkaar 17 miljoen geregistreerde gebruikers, op een totale populatie van 82 miljoen.

De grootste concurrent in Duistland, Facebook, heeft minder leden dan de VZ-sites: 14 miljoen. Niettemin bevestigen de Duitsers dat ‘er een licht negatieve trend is in de gebruikersaantallen’. Gebruikers verlatend de site.

Topman Clemens Riedl wil echter niet over concurrentie met Facebook spreken en noemt de markt verzadigt. Om bestaande klanten te behouden brengt het bedrijf binnenkort een ‘telefoniedienst’ uit. Gebruikers van de site kunnen dan vanuit de web browser audioverbindingen opzetten met andere gebruikers. Facebook wil naar verluidt Skypes telefoniedienst integreren in de profielen van zijn gebruikers. Dat zou de eerste verschijningsvorm van Skype in de browser zijn.

Foto: ripdownthetapestries (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Frans Jan Boon

In Duitsland is Facebook nog sterker groeiende dan in Nederland, ten koste van lokale spelers als VZ. Daarnaast biedt VZ weinig commerci?le mogelijkheden, in tegenstelling tot Facebook (en ook vergeleken met onze eigen lokale speler Hyves), wat het lastig maakt om op de VZ netwerken social commerce te bedrijven. Dit heeft ons doen besluiten de VZ netwerken niet in te zetten voor een klant die (ook) in Duitsland actief is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond