Deel dit artikel
-

Elektronische uitwisseling van medische gegevens nu wettelijk geregeld

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel waarin de elektronische uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners wordt geregeld. Na inwerkingtreding van de wet hebben zorgaanbieders nog drie jaar de tijd om te zorgen dat hun systemen voldoen.

De wet stelt eisen aan de beveiliging van medische gegevens en bevordert de privacy van patiënten. Eerder had de Autoriteit Persoonsgegevens zich in de Eerste Kamer al positief uitgelaten over het wetsvoorstel.

De wet regelt nu dat iedereen zelf mag bepalen met welke zorgverleners zijn dossier elektronisch mag worden uitgewisseld en ook welke informatie wel en niet mag worden gedeeld. Daarnaast geeft de wet je het recht om je dossier elektronisch in te mogen kijken of er een afschrift van te ontvangen. Ook moet je kunnen zien wie jouw dossier heeft bekeken.

Een patiënt is niet verplicht toestemming te geven om zijn medische gegevens elektronisch beschikbaar te laten stellen aan andere zorgverleners.

De zorgverlener blijft verplicht om op een andere manier zoveel mogelijk informatie die hij nodig heeft voor de behandeling te verzamelen, bijvoorbeeld door deze bij de patiënt zelf te vragen.

Deze wet verbiedt zorgverzekeraars en bedrijfsartsen om in elektronische uitwisselingssystemen te kijken. Alleen zorgaanbieders met wie je een behandelrelatie hebt, of aan wie je toestemming hebt gegeven kunnen gegevens inzien. De wet voorziet ook in een hoge boete voor zorgverzekeraars die toch misbruik maken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marc Hamers

Onbeperkte toegang van de bedrijfsarts tot objectieve medische informatie lijkt mij vanzelfsprekend in geval van ziekteverzuim. Jammer dat dit hiermee niet geregeld wordt. Als je een claim legt op je werkgever (geen werk, toch loon), geef je volgens mij een stukje van de privacy op om de claim te verantwoorden. Het niet zo dat daarmee de informatie op straat komt te liggen. De informatie valt voor bedrijfsartsen ook onder het medisch beroepsgeheim, dus een werkgever krijgt de informatie niet. De meeste werknemers zijn coöperatief en vertellen wat ze weten, maar niet allemaal! Bovendien zijn er nog wel eens verkeerde percepties en interpretaties van de bevindingen en adviezen van behandelaars. Miscommunicatie en misinterpretaties is altijd een groot probleem geweest in arts-patient-contacten. En juist bij langdurig ziekteverzuim is goede informatie over de bevindingen van medisch onderzoek cruciaal, ook met het oog op de optimale behandeling om te komen tot vermindering van klachten, of op zijn minst het herstel van functioneren.
Er is veel geschreven over de noodzaak van een betere arbocuratieve samenwerking. En reintegratie-adviezen van bedrijfsartsen hebben grote gevolgen voor de zieke werknemer, de collega’s en de organisatie waar ze voor werken. Door de bedrijfsarts toegang te geven tot informatie van behandelaars, zou de kloof tussen bedrijfsartsen en de curatieve sector sterk verkleind worden. Ik denk dat daarmee de zorgkosten en maatschappelijke kosten door chronische klachten verminderd kunnen worden.
Het gericht opvragen van informatie is omslachtig en duur. Niet veel mensen weten het, maar het opvragen van medische informatie bij een medisch specialist kost € 100. Terwijl de huisarts altijd automatisch en zonder extra kosten een keurig verslag met dezelfde informatie krijgt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond