Deel dit artikel
-

Eredivisie Zeilen zet Big Data in

De Eredivisie Zeilen in Almere, een nieuwe landelijke zeilcompetitie voor clubs, maakt voor het eerst gebruik van een data-analysesysteem dat het Duitse IT-bedrijf SAP speciaal voor de zeilsport ontwikkelde.

De techniek helpt niet alleen de zeilers, maar brengt de sport ook beter in beeld bij het publiek.

Big data zijn niet meer weg te denken uit de sport. De Duitse nationale voetbalploeg heeft haar wereldtitel in 2014 volgens teammanager Oliver Bierhoffmede te danken aan de data-analysetechnologie van SAP, dat onder meer ook actief is in het tennis, de paardensport en de Formule 1. In het zeilen is SAP onder meer technologiepartner van de Extreme Sailing Series, een internationale reeks catamaranwedstrijden op zee.

Het SAP systeem maakt gebruikt van Internet of Things (IoT) met sensoren die de coördinaten en de snelheid van de boten registreren. Daarnaast verzamelt het systeem data over windrichtingen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours.

Zeilers maken tijdens de races geen gebruik van de data, omdat de intensiteit van de wedstrijd daar geen ruimte voor biedt. Maar met behulp van de data kunnen coaches de zeilers tussen de wedstrijden door wel van waardevolle informatie voorzien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond