Deel dit artikel
-

Eric Schmidt: Android heeft gewonnen

Android is en blijft marktleider en Apples iOS zal, net als in het pc-tijdperk, een gedegen volger zijn. Dat denkt en hoopt de topman van Google Eric Schmidt.

Zakenbank Goldman Sachs wond er al geen doekjes om: Android is het nieuwe Windows. Windows’ marktaandeel op de computermarkt daalde van 97 naar twintig procent. De omslag begon in 2005, sloeg om in 2010 en zet nu door.

Nu claimt Eric Schmidt van Google het marktleiderschap voor Android. Voorbij Microsoft Windows, voorbij Apple iOS en OSX. Op een conferentie van persbureau Bloomberg is Schmidt vrij duidelijk: ‘Wij winnen deze oorlog, dat is nu wel duidelijk’.

De markt voor desktopcomputers verzwakt. Draagbare computers in de vorm van laptops, tablets en smartphones worden de geprefereerde dragers. En op dat mobiele speelveld is Microsofts positie zeker niet de stevigste, zeker niet in de nu lopende omslag van Windows 7 naar Windows 8.

In het derde kwartaal van was bijna driekwart van de nieuw verkochte smartphones er een met Android. Apples iOS zit al tijden stabiel op een marktaandeel van tussen de dertien en vijftien procent.

Los van Goldman Sachs rekende ook Mary Meeker van investeringsbedrijf KPCB uit hoe slecht Microsoft Windows er op de computermarkt voorstaat:

Volgens haar heeft Windows aan het einde van dit jaar nog 35 procent marktaandeel.

Om Schmidts pronkwoorden recht aan te doen, zal Google op zijn minst vijftien jaar lang Android op een voorsprong moeten houden.

Foto: Rob Bulmahn (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Bas van der Veeken

Dit geeft inderdaad een overzicht van de OS-en op alle elektronische apparaten. Daardoor een zwaar vertekent beeld als we naar desktops kijken.

Desktops mogen voor consumenten nu minder belangrijk worden, op de zakelijke markt daarintegen zal Windows voorlopig (op desktops) hoog blijven scoren.

Een compleet financieel pakket zal je niet zomaar op een mobiel OS of tablet gaan gebruiken lijkt me. Daar wil je echt alleen een desktop met toetsenbord en muis en een groot scherm. Blijft sowieso altijd het lekkerste werken.

Roland Boon

Vanuit een ander standpunt is een uitspraak natuurlijk altijd vertekend. Je kunt ook zeggen dat Linux marktleider is in de markt van webservers, RIM heeft ook dominantie in zijn eigen markt en misschien is Symbian wel de grootste in de markt van 2e hands smartphones ;-). Amerikaanse technologiebedrijven zijn altijd heel goed in het definieren van hun eigen markt en vervolgens promoten dat ze daarin de beste zijn.

Waar je alleen tegenwoordig niet meer mee wegkomt is zeggen dat desktops het enige relevante computerplatform is. In de consumentenmarkt is mobiel gebruik het echt wel aan winnen. Zakelijk is en blijft de desktop waarschijnlijk nog een lange tijd het belangrijkste platform, maar grappig genoeg wordt daar door de opmars van webbased/cloud applicaties de relevantie van het besturingssysteem steeds kleiner.

M. Roelofs

@Roland: helemaal mijn woorden. Aanvullend – zonder daarbij de moeite te nemen om de cijfers op te zoeken om dit een beetje wetenschappelijk te onderbouwen –

– Android draait op alle goedkope toestellen.Met de aziatische markten ben je al gauw marktleider. Loop eens ‘MBK’ in bangkok binnen, dan zie je het bewijs.

– Feit is dat iedereen die het zich kan veroorloven de 300 tot 500 euro Apple premium te betalen – een iPhone koopt.

– Vraag een willekeurige app- ontwikkelaar naar de downloads, repeat usage en upsell van IOS versus Android apps. Dan heb je in 1 keer het antwoord.

Erwin Boogert

Kan het niet laten om deze te dumpen: ‘Shit Android Users Say’, over Android vs iPhone
http://www.youtube.com/watch?v=7huae767Rxg

Jeroen voor 't Hekke

@m.roelofs
Mag ik je reactie even een beetje nuanceren. Android draait niet alleen op goedkope toestellen. Dit geldt niet alleen voor de telefoons, maar ook voor de tablets. Daarnaast spreek ik wel eens mensen met genoeg vermogen die bewust voor Android kiezen. Omdat je jouw reactie begint met het ontbreken van gedegen onderzoek ontvang ik graag een link naar de bron die jouw bewering van een feit onderbouwd. 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond