Deel dit artikel
-

Essent: Nest deelt geen informatie met ons

Essent brengt de online thermostaat Nest later deze maand in Nederland op de markt. Hoewel deze Googledochter veel informatie verzamelt en slim in huis toepast, krijgt het energiebedrijf daar niets van mee.

“Nest Labs deelt geen informatie met Essent. Wij bieden de Nest aan klanten en nieuwe klanten aan in combinatie met een energiecontract”, zegt woordvoerder Ronald Sutmuller in een toelichting op de overeenkomst.

De online thermostaat, ontwikkeld door een oud-designer van Apple en gekocht door Google gekocht voor 3,2 miljard, komt binnenkort naar Europa. Nest maakte zaterdag bekend dat het uitbreidt naar Nederland, België, Frankrijk en Ierland. Naast de thermostaat begint op deze markten dan ook de handel in slimme rookmelders.

Deze apparaatjes werden tot op heden totaal niet als sexy beschouwd en zaten verstopt in de hoekjes van de Nederlandse huishoudens en kantoorruimtes. Spoedig kunnen ze het rock ‘n roll-imago van een iPhone 6 hebben als de nieuwe eigenaar er pronkend over vertelt aan gasten, collega’s en passanten.

De apparatuur die Nest Labs ontwikkeld is allereerst met oog voor detail en esthetiek ontworpen. Daarnaast zijn het voelende en lerende apparaten. De thermostaat leert bijvoorbeeld wanneer zijn huisgenoten komen en gaan en past daar zijn gedrag op aan qua opwarmen en afkoelen. Relevante informatie komt van binnen het huishouden, maar ook van externe meteorologische diensten.

Critici verzetten zich tegen het feit dat Google via dit soort apparatuur steeds meer data uit de persoonlijke levenssferen van consumenten destilleert. Die informatie blijft, zo meldt Essent, binnen Googles bedrijfsmuren. Er worden geen huis- of persoonsgegevens uitgewisseld tussen de bedrijven.

Essent sloot voor Nederland een exclusieve distributiedeal om de Nest alleen te mogen verkopen met energiecontracten. Op dezelfde wijze had T-Mobile ooit het alleenrecht om in Nederland de eerste iPhones te mogen verkopen voor Apple. Anders dan bij de iPhone-introductie mogen andere winkels dan Essent de Nest ook direct zelf gaan verkopen. De voorwaarden die zij kunnen bieden, eventueel in combinatie met een energiecontract, zijn minder gunstig dan Essent ze naar eigen zeggen kan bieden.

Foto: Bill Bradford (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

EVDP

Dus de heer Sutmuller beweert dat Essent Google hardware levert in combinatie met een energie contract waarmee Google (waardevolle) data verzamelt, en die data niet met Essent deelt.

Waarom opent Essent de toegang tot haar klanten base voor Google als het daar niets voor terug krijgt. Dat is bijzonder ongeloofwaardig.

Sterker nog als leverancier van Google hardware als onderdeel van een energie contract stel ik mij voor dat Essent (mede) verantwoordelijk cq aansprakelijk is voor wat er gebeurt met de verzamelde data. Of sluit de klant een apart contract met Nest?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond