Deel dit artikel
-

EU start onderzoek naar machtsmisbruik Android

De Europese Unie is bezig met een onderzoek naar het mobiele besturingssysteem Android van Google, dat een marktaandeel heeft van ruim tachtig procent. De EU polst bedrijven om te kijken over Google zijn marktpositie misbruikt door standaard diensten mee te leveren op Androidtoestellen.

De gepolste bedrijven moeten volgens Reuters documentatie overleggen, zoals faxen, e-mails en verslagen van telefoongesprekken. De EU wil het spoor volgen vanaf het moment dat Google Android ontwikkelde, zo’n zes jaar geleden.

Hoewel Android open source is, zijn fabrikanten van smartphones wel verplicht om een minimaal aantal diensten van Google af te nemen. Die verplichting sluit het gebruik van andere diensten niet uit, maar dat gold destijds ook voor Microsoft, dat Internet Explorer standaard meeleverde met zijn Windows systeemsoftware. Dat bedrijf werd vervolgens door de EU gedwongen om gebruikers een keuze aan browsers te geven.

Het onderzoek hoeft overigens niet tot maatregelen te leiden, maar Google wordt wel steeds vaker onder het vergrootglas gelegd van de autoriteiten. Er is toenemende kritiek op belastingconstructies van Google. De EU zou verder de schikking met Google willen herzien in de antitrustzaak over de manipulatie van zoekresultaten. Er zouden nieuwe klachten zijn ingediend door Duitse en Franse uitgevers. Volgens Bloomberg zou de herziening kunnen resulteren in extra maatregelen.

Volgens Strategy Analytics is het marktaandeel van Android in het tweede kwartaal nog verder toegenomen naar 85 procent. De opmars ervan gaat ten koste van Apple, Windows Phone en BlackBerry.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond