Deel dit artikel
-

‘EU-commissie moet ACTA verwerpen’

Niet minder dan 38 Europese burgerrechtenorganisaties roepen vandaag de Europese commissie INTA op om het omstreden voorstel voor het ACTA-verdrag te verwerpen. Ook het Nederlandse Bits of Freedom ondersteunt deze oproep.

Vandaag zal handelscommissie INTA, onderdeel van het Europese Parlement, haar eindoordeel geven over het handelsverdrag ACTA.Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Het eindoordeel van INTA zal van grote invloed zijn op de definitieve stemming van het Europarlement over twee weken. De conservatieven in het Europees Parlement, voorstanders van het verdrag, zullen vandaag verzoeken om een geheime stemming om de leden niet te veel onder druk te zetten.

Het is overigens nog niet zeker dat de uiteindekijke stemming door de EU doorgaat. De kans is groot dat een definitieve beslissing over het antipiratenrijverdrag wordt uitgesteld. Men zou het oordeel van het Europese Hof van Justitie willen afwachten.

Volgens de burgerrechtenorganisaties bedreigt het omstreden handelsverdrag ACTA fundamentele online vrijheden, netneutraliteit, innovatie, toegang tot vrije technologie en essentiële medicijnen. ‘Leden van het Europarlement moeten hun politieke verantwoordelijkheid nemen en burgers beschermen tegen dit gevaarlijke verdrag. Het is dringend nodig om afscheid te nemen van de repressieve retoriek van ACTA en een fundamenteel onderscheid in beleid te maken tussen reële, schadelijke namaak van fysieke producten en de praktijk van het digitale delen die een belangrijke bouwsteen is voor onze cultuur en een betere maatschappij’, aldus een formele verklaring.

Overigens hebben veel landen het verdrag reeds verworpen. Enkele weken terug heeft een Kamermeerderheid tegen ratificatie van ACTA gestemd. Een motie daartoe van D66 en VVD werd aangenomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond