Deel dit artikel
-

Europa geeft Google meer tijd voor reactie klacht monopoliegedrag

De Europese Commissie heeft Google een week langer gegeven om formeel te reageren op een van de drie aanklachten van concurrentievervalsing door misbruik van zijn marktmacht.

Het gaat om de zogeheten AdSense-klacht. Alphabet-dochter Google krijgt verlenging van de deadline van, wat was, 26 oktober naar 3 november. De redenen om meer tijd te vragen zijn legitiem, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

De juridische afdeling van Google draait al maanden op volle toeren en staat nu vermoedelijk in het rood. Advocaten, juristen en lobbyisten hebben nog een paar dagen de tijd om zich te beraden op de definitieve reacties op drie aanklachten van machtsmisbruik.

Op maandag 31 oktober is de eerste deadline en gaat over Android. Die gaat over de vraag of Google de concurrentie benadeelt door eigen producten en diensten mee te leveren op nieuwe telefoons? Op donderdag 3 november is de tweede deadline. De zaak gaat over AdSense en meer specifiek over Google Search en AdSense op sites van derde uitgevers. Google bedingt daar te veel exclusiviteit.

De derde en laatste deadline om formeel te reageren op een aanklacht van eurocommissaris Margrethe Vestager (foto) ligt op maandag 7 november en gaat over Google Shopping. Dat is eerste formele aanklacht die de Europese Commissie verstuurde. Google zou steeds zijn eigen diensten voorrang hebben gegeven boven die van concurrenten, bijvoorbeeld door in zoekresultaten producten van Google Shopping boven die van Amazon te zetten.

Foto: Friends of Europe (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Haarman

Monopoliegedrag en Google, ik heb het daar een beetje moeilijk mee. Het is waar dat wij als gebruikers al jaren massaal kiezen voor Google als zoekmachine. Dat geldt voor Nederland en welhaast alle andere landen in Europa. Dat geldt niet in andere delen van de wereld waar zoekmachines als Bing en Yahoo (USA), Yandex (Rusland) en Baidu (China) flinke marktaandelen van Google afsnoepen. Ook in de EU zijn er diverse zoekmachines beschikbaar waaruit de gebruiker kan kiezen. Dat wij in de EU blijkbaar een grote voorkeur voor Google hebben wil niet zeggen dat er sprake is van een monopolie. Ook het feit dat Google wel erg goed zijn best doet om de beste zoekmachine ter wereld te zijn mag haar niet aangerekend worden. Een resultaat van een vrije en transparante markt is juist dat de beste aanbieder wint. Wat we onszelf in Europa mogen aanrekenen is dat wij in tegenstelling tot andere delen van de wereld niet in staat zijn geweest om een goed alternatief tegenover Google te plaatsen. Liever hand in eigen boezem dus dan verzuurde blikken richting Google werpen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond